Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lemondott a kuvaiti emír

MTI - 888.hu

2020.12.06. 14:04

Benyújtotta kormánya lemondását Szabáh al-Hálid al-Hamad, Kuvait miniszterelnöke vasárnap az előző napi parlamenti választások nyomán, amelyeken a parlament csaknem kétharmada megújult, de egyetlen nő se került be a törvényhozásba.

 

A KUNA kuvaiti állami hírügynökség szerint a kuvaiti emír elfogadta a – választás után rutinszerű lépésnek számító – lemondást, és felkérte a kabinetet, hogy ügyvivőként irányítsa tovább az országot, amíg meg nem alakul az új kormány.

A Perzsa (Arab)-öböl partján fekvő, kőolajban gazdag apró, 1,4 millió lakosú monarchiában nem egészen hatszázezer választót vártak szombaton az urnákhoz, hogy megválasszák a törvényhozás 50 tagját. Kuvait az egyetlen Öböl menti arab monarchia, amely választott parlamenttel rendelkezik: az egykamarás, 65 tagú nemzetgyűlés 50 tagját négy évre közvetlenül választják, a fennmaradó 15 helyet a kormány miniszterei kapják.

Hírügynökségek szerint a leköszönő parlament ötven képviselője közül csak 19-et választottak meg újra, az ötven megválasztott törvényhozó 62 százaléka „újonc” lesz, akinek nincs semmilyen törvényhozási tapasztalata. A választásokon induló 28 nő közül egy se jutott be a parlamentbe, nem tudott győzni Szafa al-Hásem sem, aki több cikluson át volt a törvényhozás tagja.

A választási bizottság végleges adatokat még nem közölt, de a helyi sajtó szerint nem jutott be a parlamentbe az Iszlám Szalafista Gyűlés nevű szervezet, az Iszlám Alkotmányos Mozgalom – a Muzulmán Testvériség nemzetközi iszlamista szervezet politikai szárnya – pedig három mandátumhoz jutott, miközben előzőleg 24 mandátuma volt. A síiták megőrizték hat helyüket a törvényhozásban.

A szigorú járványügyi korlátozások közepette tartott szavazáson a választási részvétel 60 százalékos volt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Meglepő és cseppet sem mulatságos kijelentést tett a Sunday Times-nak adott interjújában Richard Sharp. A BBC elnöke elismerte, hogy a független és hiteles tájékoztatásáért agyondicsért brit műsorszolgáltató „kemény harcot folytat a liberális elfogultság ellen”, ráadásul túlságosan London-központú.

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

Valamint jelentős élelmiszerromlással kell szembenézniük az élelmiszerláncoknak az áramkimaradás miatt Franciaországban.

Meloni: elfogadhatatlan, hogy az emberkereskedők irányítsák a migrációt

Párizs és Berlin szigorú befogadási politikát folytat, miközben Rómának nyitást diktál a tömeges migráció előtt – jelentette ki Giorgia Meloni, Olaszország jobboldali miniszterelnöke a La Repubblica című olasz napilapnak vasárnap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére