Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lemondhat az Öt Csillag Mozgalom vezetője

Ányos Miklós

2020.01.22. 13:15

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter jelentős bejelentésre készül pártja, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) szerdai vezetőségi ülésén, feltételezhető, hogy lemond a párt irányításáról – jelentette az olasz sajtó. A döntés a január 26-i tartományi választások eredményét és a kormány sorsát is befolyásolhatja.

Az olasz lapok többsége biztosra veszi Luigi Di Maio távozását az Öt Csillag Mozgalom (M5S) éléről, aki megtarthatja ugyanakkor a külügyminiszteri széket. A párt vezetését az Öt Csillag egy másik vezetőségi tagja vagy egy többtagú testület veheti át.

Az idén 34 éves politikus 2017 szeptemberében vette át az Öt Csillag vezetését a pártalapító Beppe Grillótól. Vezetésével a párt a 2018 márciusi parlamenti választásokon a legnagyobb pártnak bizonyult 32,7 százalékkal, de a kormányzáshoz a Matteo Salvini vezette jobboldali Ligával kellett szövetkeznie. Az Öt Csillag jelölte a miniszterelnök Giuseppe Contét. Di Maio kormányfőhelyettes és munkaügyi-jóléti miniszter volt egyszerre, valamint az Öt Csillag politikai vezetőjeként tevékenykedett. Miután pártja szakított a Ligával, Di Maio a baloldali Demokrata Párttal (PD) folytatta a kormányzást és átköltözött a külügyminisztériumba.

Az Öt Csillag-Liga másfél éves kormányzása alatt Salvini pártja megkétszerezte erejét, és a legnagyobb olasz párttá vált. A civil mozgalomból párttá lett Öt Csillag támogatottsága viszont a felére esett vissza, a tavalyi EP-választásokon csupán a szavazatok 17,4 százalékát szerezte meg. A kormányváltást követő októberi umbriai tartományi választáson pedig már csak 7,4 százalékot ért el. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a vasárnap Emilia Romagna és Calabriában esedékes tartományi választásokon az Öt Csillagot az eltűnés fenyegeti. A párt eredetileg jelöltet sem akart állítani ezekben a régiókban.

Az Öt Csillag gyengülése felerősítette a belső ellentéteket, megkérdőjelezte Luigi Di Maio politikai döntéseit, a párt több befolyásos tagja is egyeduralminak nevezte Di Maio vezetési stílusát, választást szorgalmazva a miniszteri és a pártvezetői tisztség között. Luigi Di Maio tavaly májusban a párt szokása szerint online szavazásra bocsátotta távozását, akkor azonban a párt szavazói támogatásukról biztosították.

Az Öt Csillagot 31 szenátora és képviselője hagyta el 2018 márciusa óta, más frakciókba ülve át. Sokan azért távoztak, mert nem akarták befizetni a pártkasszába az Öt Csillagban kötelező tagsági kvótát, más párttagok a süllyedő hajót hagyták el attól tartva, hogy egy esetleges előrehozott választásokon az Öt Csillag színeiben már nem lesz esélyük. Legutóbb Lorenzo Fioramonti volt kulturális miniszter szakított az Öt Csillaggal december 30-án, függetlenként folytatva politikai pályafutását. Nem kizárt, hogy az Öt Csillag volt tagjai éppen Fioramontival alakíthatnak új parlamenti frakciót.

Mindez azt a benyomást keltette, hogy Luigi Di Maio nem tudja ellenőrzés alatt tartani pártját. A szintén Öt Csillag-politikus római főpolgármestert, Virginia Raggit kedden saját pártjának önkormányzati frakciója leszavazta.

Elemzők szerint Di Maio feltételezett távozása talán a párt felrázását célozza, de éppen az ellenkező hatást érheti el a vasárnapi tartományi fordulón. Mások hisztérikus döntésnek, provokációnak nevezték.

A La Repubblica című baloldali napilap úgy látja, hogy Di Maio menti a menthetőt, és valójában már az Öt Csillag márciusi kongresszusára koncentrál, amelyen saját elképzelése szerint akarja átalakítani a párt szerkezetét. A jobboldali Il Giornale szerint az Öt Csillag belső szétrobbanásával a tartományi választások kizárólag a PD és a Liga versenyéről szólnak majd, miközben Conte kormányfő párt nélkül marad.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Brüsszel ellopta a lovainkat

Az uniós szóvivő megnyilatkozott. Zárjuk mi is a napot egy viccel.

Így finanszírozza Soros György az Európa Tanácsot

Így finanszírozza Soros György az Európa Tanácsot

Erre az Európai Jogi és Igazságügyi Központ igazgatója világított rá egy interjúban. A szakértő állítását az Európa Tanács éves pénzügyi jelentésére alapozza. Szerinte azzal, hogy az Európa Tanács pénzbeli támogatást fogad el magánszemélyektől, kérdésessé válik a szervezet politikai függetlensége.

Trump: akkor engedem Bident a Fehér Házba, ha bizonyítja, hogy szavazatait legálisan szerezte

Trump: akkor engedem Bident a Fehér Házba, ha bizonyítja, hogy szavazatait legálisan szerezte

Ismét Trump van nyeregben, miután fontos helyeken sikerült bizonyítani több tízezer szavazat elcsalását. Egyre több esély van arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság érvényteleníteni fogja több tagállamban is a szavazás eredményét.

Gyurcsány Ferenc megint lebukott

Gyurcsány Ferenc megint lebukott

Ferenc testvér annak idején még simán vétózott volna a lengyelekkel közösen.

Izrael újabb iráni atomtudóst gyilkoltathatott meg Teherán közelében

Izrael újabb iráni atomtudóst gyilkoltathatott meg Teherán közelében

2010 óta több perzsa atomtudóst is meggyilkoltak – Irán Izraelt vádolja a merényletekkel.

USB-kártyákkal csalta el Biden a választást Pennsylvaniában?

USB-kártyákkal csalta el Biden a választást Pennsylvaniában?

Nagyjából 120 ezer voks jogszerűségét kérdőjelezi meg az amerikai haditengerészet korábbi parancsnokának vallomása.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére