Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Leminősítette Szlovákiát a Fitch Ratings

888.hu

2020.05.09. 06:04

Az új besorolás kilátása stabil.

Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy

az új koronavírus-járvány az idén súlyos recessziót okoz a szlovák gazdaságban és a szlovák államháztartási helyzet is meredeken romlik.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Szlovákia hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát az eddigi „A plusz”-ról egy fokozattal „A”-ra rontotta.

A leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch közölte: előrejelzése szerint a szlovák hazai össztermék (GDP) az idei év egészében reálértéken 10 százalékkal zuhan, miután a külső kereslet jelentősen gyengül, és a Covid-19 járvány megfékezését célzó hazai korlátozások a belső keresletet is megterhelik.

A hitelminősítő várakozása ugyanakkor az, hogy a szlovák hatóságok május közepétől hozzákezdenek a március 13-a óta érvényben lévő gazdasági korlátozó intézkedések fokozatos enyhítéséhez, a gazdaságban az idei év második felétől fellendülés kezdődik és a szlovák hazai össztermék 2021-ben 6,8 százalékkal nő.

A Fitch Ratings elemzői azonban azzal számolnak, hogy a bevételek csökkenése és a gazdaságélénkítő kiadások miatt jelentősen romlanak a költségvetési mérőszámok.

Ebben a környezetben a Fitch Ratings azt valószínűsíti, hogy

a GDP-arányos szlovák államadósság-ráta az idén 59,9 százalékra emelkedik a 2019 végén mért 48 százalékról, és középtávon is a hasonló besorolással ellátott szuverén adósok 56,1 százalékos jelenlegi mediánszintje felett marad.

A Fitch várakozása szerint ugyanakkor a szlovák állam hitelköltségei alacsony szinten maradnak, tekintettel az euróövezeti jegybank (EKB) vásárlásaira, valamint az erőteljes befektetői érdeklődésre.

A hitelminősítő ennek illusztrálására felidézi, hogy a héten két kincstárjegy-kibocsátás is negatív hozamon kelt el.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére