Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lelõtték a törökök az orosz gépet | Fejlemények

888.hu

2015.11.24. 20:22

Egy török F-16-os harci repülõgép lelõtt a török-szíriai határnál egy orosz vadászgépet, amely megsértette Törökország légterét. Az orosz védelmi minisztérium szerint vadászrepülõjüket azonban nem a török, hanem a szír légtérbõl szedték le. Ezek a legfrissebb fejlemények.
MOSZKVA, 21:40

A Russia Today szerint az török repülőgép nem próbált meg kapcsolatba lépni az orosz géppel a támadást megelőzően.

MOSZKVA, 20:10

Az orosz hírügynökségek szerint Oroszország is megerősítette, hogy a Szu-24-es vadászbombázó egyik pilótáját lelőtték Törökországban.

Az orosz vezérkar szóvivője hozzátette, hogy a szíriai lázadók  lőttek arra a helikopterre, melyet a két pilóta megkeresésére indítottak.

A lövöldözésben meghalt az MI-8 helikopter egyik legénységének egyik tagja és a helikopter pedig semlegesen területen való leszállásra kényszerítették. A helikopteren utazó többi személyt evakuálták.

 

18:20

A híres karikaturistát, Carlos Latuffot is megihlette a vadászgép szerencsétlensége:

 

MOSZKVA, 18:00

A Kreml szóvivője Dmitry Peskov szerint a történtek ellenére Oroszország folytatja szíriai hadműveletét.

WASHINGTON, 16:00

Az USA szerint a törökök figyelmeztették Oroszországot, mielőtt lelötték volna az orosz vadászrepülőt. Az amerikaiak által vezetett Iszlám Állam elleni koalíció szóvívője, Col Steve Warren megerősítette az amerikai álláspontot, miszerint a törökök több alkalommal is figyelmeztették Oroszországot, mielőtt lőttek volna. cikkünk folyamatosan frissül

SZOCSI, 14:00

Az orosz elnök is nyilatkozott a szír-török határ közelében lelőtt orosz vadászgép kapcsán. Elmondta, hogy Törökország hátba szúrta Oroszországot, ennek pedig nagyon súlyos következményei lesznek.

Értjük, hogy mindenkinek megvannak a maga érdekei, de nem hagyhatjuk, hogy bűntények megtörténjenek. Hátba szúrtak bennünket a terrorizmus cinkosai."

Törökország kérésére kedd délután öt órakor összeülnek a NATO képviselői Brüsszelben, hogy megvitassák a történteket. Moszkva behívta a török nagykövetet, Ankara pedig beidézte a törökországi orosz követet.

Az orosz elnök szerint Törökország is azok között az országok között van, amelyek titkon pénzelik az Iszlám Államot. Putyin legutóbb az egy hete Törökországban megrendezett G20-as csúcstalálkozón tett hasonló megjegyzést, ám akkor konkrét országot nem nevezett meg. Most azonban elmondta, hogy orosz információk szerint a Da'es által kitermelt olaj java Törökországban talál gazdára, az Iszlám Állam részben török pénzből tartja fenn magát.

ANKARA, 09:25

Egy török F-16-os harci repülőgép lelőtt a török-szíriai határnál egy orosz vadászgépet, amely megsértette Törökország légterét.

Az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le. A török hadsereg illetékesei szerint mielőtt lelőtték a gépet, többször figyelmeztették, hogy távozzon a török légtérből.

A török hadsereg tájékoztatása szerint öt perc leforgása alatt tízszer figyelmeztették az orosz gépet, hogy hagyja el a légteret. Ez nem az első eset Oroszország szíriai beavatkozásának kezdete óta, hogy az oroszok megsértették Törökország légterét.

Az orosz védelmi minisztérium szerint azonban vadászrepülőjüket nem a török, hanem a szír légtérből szedték le, és ezt bizonyítani is tudják. Az Interfaxnak nyilatkozó hivatalos orosz források szerint a gépet a földről lőtték ki, a pilótáknak sikerült katapultálniuk. De egyikőjük a földet érést követően meghalt. A holttestét a szíriai felkelők találták meg. Akik körbe állták a pilótát és Allah-hoz imádkoztak.

A NATO kezdetben nem kommentálta a hírt, annak ellenére, hogy Törökország tagja az Észak-Atlanti Szövetségnek. A NATO november 6-án hat amerikai felségjelzésű F15-ös vadászgépet küldött az incirliki légibázis védelmének megerősítésére, miután Törökország panaszt tett légtere megsértése miatt. Ezzel párhuzamosan a NATO figyelmeztette Oroszországot, hogy "extrém veszéllyel" játszik, amikor Törökország felségterületére rendeli saját harci repülőit.

Egy korábbi megbeszélés szerint egyébként Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a héten Törökországba megy tárgyalni. 

A hidegháború vége óta most először fordult elő katonai összetűzés Oroszország és egy NATO-tagállam között; legutóbb az ötvenes években adtak hírt arról, hogy orosz gépet lőtt le valamelyik NATO-szövetséges.

Egy ebből az incidensből fakadó esetleges konfliktusnak széles körű következményei lehetnek, többek között Francois Hollande Da'es-ellenes szövetség összekovácsolására vonatkozó törekvéseit is, így a francia elnök újraválasztási esélyeit is megsemmisíthetik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére