Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Légitámadások idején nyugati technológia segíti a szír lázadókat

Vincze Viktor Attila

2018.08.30. 15:15

Sentry néven a légitámadások elkerülésére kifejlesztett, mobiltelefonos figyelmeztetõ rendszert használhatnak a szíriai lázadó erõk Idlíb tartományban, aminek a segítségével elmenekülhetnek a légicsapások elõl.

A Sentry rendszert két éve két amerikai és egy szíriai programozó kezdte kidolgozni. Egy várható ostrom esetén a rendszer kulcsfontosságú szerepet játszhat a háború sújtotta északnyugat-szíriai kormányzóságban.

A lázadók utolsó védőbástyájának számító tartomány jelenleg a damaszkuszi rezsim és orosz szövetségese nagyszabású offenzívájának a célpontja.

Az AFP francia hírügynökség értesülései szerint amikor a szíriai és az orosz gépek felszállnak, a Sentry a gépek röppályájáról földi megfigyelők és jelfogók segítségével szolgáltatott adatok alapján azonosítja a várható célpontokat.

A rendszer riasztást ad ki az érintett övezethez közeli területen, a felhasználók pedig üzeneteket kapnak ingyenes telefonos alkalmazásokon, köztük a Telegramon keresztül, így marad néhány percük menedéket keresni.

Kifejlesztői szerint a 2016-ban üzembe helyezett riasztórendszert jelenleg mintegy kétmillióan használják Szíriában, többségük Idlíb tartományban.

A kezdeményezés hasznosnak bizonyult a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta elleni idei nagyszabású offenzíva során is, amelyben a főként légi, de tüzérségi támadásokban is több mint 1700-en haltak meg az Emberi Jogok Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns aktivista szervezet adatai szerint.

Megfigyeléseink szerint ebben a hadjáratban használták a legtöbben a rendszert"

– mondta el John Jaeger, a Sentryt kifejlesztő Hala Systems cég társalapítója.

A volt diplomata új módszereket akart kidolgozni, hogy megkímélje a polgári személyek életét Szíriában. Egy amerikai vállalkozó, Dave Levin és egy szíriai kódfejtő segítségével hozta létre a rendszert. A szíriai közreműködő nevét nem hozták nyilvánosságra.

Megbízható adatokat nehéz ugyan beszerezni, de Jaeger azt mondta, hogy az adatelemzések szerint a Sentry 27 százalékkal csökkentette a légitámadások áldozatainak számát.

A Nagy-Britannia, Kanada, Hollandia és Dánia által finanszírozott rendszerhez emberi hálózatra is szükség van, ennek tagjai figyelik az ellenőrzött területeket és elhelyezik a jelfogókat.

A közösségi hálón és a helyi rádiók segítségével kapott riasztások, illetve a Hala Systems által távolról működésbe hozott szirénák figyelmeztetését meghallva a lakosoknak átlagosan nyolc percük van, hogy menedéket találjanak – állítja a cég társalapítója.

A rendszert az ellenzékiek kezén lévő területen dolgozó mentők, az úgynevezett Fehér Sisakosok is használják, sőt maguk is részt vesznek annak fejlesztésében.

A polgári védelmi technikusok igyekszenek olyan helyen is elérhetővé tenni a szolgáltatást, ahol nincsen internet"

– mondta Ibrahim Ab Laisz, a rendszer észak-szíriai koordinátora.

Az OSDH szerint több mint 350 ezren haltak meg 2011 óta a háborúban. Harmincháromezer polgári személy szíriai vagy orosz légitámadások áldozata lett.

Jaeger beismerte, elképzelhető, hogy a Sentry néha elmarad a várakozástól.

Minél több halálesetet igyekszünk megakadályozni"

– tette hozzá.

Az AFP híre nem terjed ki a technológia működésének az ismertetésére, de nagy valószínűséggel valamilyen olyan rendszerről lehet szó, amely légvédelmi "radarként" a mobilhálózat átjátszó tornyain levő mobilsugárzókat, illetve az azok által kibocsátott jeleknek a fogására telepített egyedi vevőket, jelfogókat használja.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Olyannyira fáj a fiatal srácoknak az új abortuszszabályozás, hogy elkötnék az ondóvezetéküket is

Olyannyira fáj a fiatal srácoknak az új abortuszszabályozás, hogy elkötnék az ondóvezetéküket is

A férfi fogamzásgátlás egyik eszközéhez nyúlnak, hogy ezzel is megakadályozzák, hogy gyermeket kelljen felnevelniük.

Idegenek birtokába kerülhetnek a személyes adataink a TikTok alkalmazással

Idegenek birtokába kerülhetnek a személyes adataink a TikTok alkalmazással

A Bloomberg jelentése szerint a kínai tulajdonú TikTok vírusvideó-alkalmazás felfedte, hogy a cég egyes Kínában dolgozó alkalmazottai hozzáférnek az amerikai felhasználók személyes adataihoz. A vállalat beismerése kilenc amerikai szenátornak írt válaszlevél útján történt meg. 

Zelenszkij szerint még visszatér az ukrán hadsereg Liszicsanszkba

Az államfő a lakossághoz intézett vasárnap éjjeli videóüzenetében kommentálta az ukrán csapatok kivonását a stratégiai jelentőségű Donyec-medencei településről.

Putyin gratulált a kelet-ukrajnai Luhanszk „felszabadításához”

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn védelmi miniszterével találkozva gratulált az orosz csapatoknak a kelet-ukrajnai Luhanszk régiójának „felszabadításához”.

Meloni szerint a muszlim fejkendő nem képvisel európai értéket

Meloni szerint a muszlim fejkendő nem képvisel európai értéket

Tiltakozó akciót indított közösségi oldalán Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI), valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai parlamenti pártcsoport elnöke az Európai Unió egyik kampánya ellen, melyben az iszlám vallásúak fejkendőjét viselő nővel hirdették az európai értékeket – jelentette az Il Giornale napilap hétfőn.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére