Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Le Pen jobbkeze: Macron saját magát buktatta meg

Horváth Tamás

2019.05.31. 14:15

Nicolas Bay, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) főtitkára a Magyar Hírlapnak adott interjújában többek között a francia belpolitika átalakulásáról és Emmanuel Macron államfő nemzetközi elszigetelődéséről beszélt.

Mint arról mi is beszámoltunk, Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés (RN) megnyerte a franciaországi EP-választást – megelőzve a Köztársaság Lendületben (LREM) nevű politikai formációt, amelyet még Emmanuel Macron jelenlegi francia államfő alapított 2016-ban.

Nicolas Bay, a Nemzeti Tömörülés főtitkára a Magyar Hírlapnak értékelte a múlt hétvégi voksolás eredményeit, és kitért a francia belpolitika átalakulására, illetőleg Macron nemzetközi elszigetelődésére is.

Az első kérdésre válaszolva, amely a hagyományos franciaországi pártok hanyatlásának (a republikánusok 8,48, a szocialisták pedig 6,19 százalékra estek vissza) okait firtatta, Nicolas Bay elmondta, hogy ebben alapvetően két körülmény játszik közre.

Az első és legfontosabb, hogy a két centrista párt túl sok éven át okozott csalódást. Ígéreteik ellenére évtizedeken át kormányoztak ugyanazzal a politikával: a védelem nélküli gazdasági nyitottsággal, a tömeges bevándorlással és a középosztály agyonadóztatásával

– ismertette az egyik okot Le Pen jobbkeze.

Ezután kitért a hagyományos pártok gyengülésének másik fő indokára is:

Másrészt pedig Emmanuel Macron szintetizálja a bal- és a jobboldalt, vállalja azt a liberális és progresszív politikát, amivel kapcsolatban a szocialisták és a republikánusok képmutatóak voltak. Képes volt egyesíteni két csoportot, megteremtette a liberális centrumot, ami leleplezte őket.

Nicolas Bay, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés főtitkára | Fotó: AFP

Nicolas Bay szerint Macron megjelenése világossá tette a valódi törésvonalat a francia és az európai politikai életben:

  • az egyik oldalon ott vannak a globalisták, a föderalisták, akik megvetik a nemzeteket;
  • a másikon pedig a nemzetállamok hívei, akik elkötelezettek a demokrácia és a civilizációnk értékei iránt.

A Macron ellen tüntető sárgamellényesek kapcsán megjegyezte, hogy a statisztikák szerint a mozgalom tagjainak 40 százaléka a Nemzeti Tömörülésre szavazott.

Ez bizonyára azért van, mert mi mindig is közel álltunk a követeléseikhez, és mert mi is Macron ellenfelei vagyunk

– húzta alá.

Nicolas Bay a franciaországi EP-választás eredményeit értékelve hangsúlyozta, hogy Emmanuel Macron a maga részéről mindent megtett, hogy élősködjön az európai kampányon, a választást valójában egy referendummá változtatta saját maga ellen, amit aztán elbukott.

Mi egyértelműen megnyertük ezt a népszavazást. Félmillióval több szavazatot kaptunk, mint 2014-ben, sikeresen mozgósítottuk a támogatóinkat egy olyan választáson, amelyen hagyományosan alacsony a részvétel

– mondta a Nemzeti Tömörülés főtitkára.

Nicolas Bay a francia elnök nemzetközi teljesítményéről is szót ejtett. A bevándorlásellenes politikus szerint Emmanuel Macron nagyon elszigetelődött a nemzetközi színtéren, Európában gyakorlatilag már csak a spanyol és a holland szocialistákat lehet a szövetségeseinek nevezni.

Összeveszett az olaszokkal, magyarokkal, lengyelekkel… Még Angela Merkellel is, akiért annyi mindent feladott. Erre most a német kancellár hátat fordít neki, és nyíltan beszél a feszültségekről

– tette hozzá, megjegyezve azt is, hogy a világpolitikában sem áll jobban Macron szénája, a többi nagyhatalomhoz, különösen az Egyesült Államokhoz vagy Kínához képest különösen gyengének tűnik, ráadásul nem hajlandó párbeszédet folytatni az oroszokkal.

Emmanuel Macron és Angela Merkel – itt még minden rendben volt | Fotó: AFP

Továbbá az sem tüntette fel túl jó színben, ahogy a sárgamellényes tüntetések okozta válságot kezelte. Ennek kapcsán Nicolas Bay megjegyezte, hogy Magyarországot ennél kevesebbért is megbüntetné az Európai Bizottság.

A jövő feladataira kitérve a Le Pen-párt főtitkára egyértelművé tette: a következő lépés, hogy egy erős és jelentős európai parlamenti képviselőcsoportot hozzanak létre európai szövetségeseikkel, többek között az olasz Ligával, a Flamand Érdekkel, az Osztrák Szabadságpárttal, valamint a cseh Közvetlen Demokráciával.

Új szövetségeseket is köszöntünk Németországból, Dániá­ból, Finnországból, Észtországból és talán máshonnan is. Szerintem elérhetjük a nyolcvan-száz mandátumot is, így megkerülhetetlenné válunk a fontos döntésekben

– fejezte ki bizakodását Nicolas Bay, majd hozzátette, hogy nyitottak az együttműködésre azokkal a pártokkal is, melyek ugyan más csoportokba tartoznak, de a Nemzeti Tömörüléshez hasonlóan elkötelezettek a közös civilizációs értékek és a nemzetek védelme iránt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére