Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lázadoznak az Iszlám Állam harcosai a börtönökben

888.hu - MTI

2020.03.31. 17:03

Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a koronavírus-járvány iránti félelem váltja-e ki belőlük az erőszakos támadásokat.

Hétfőn este újra fellázadtak a rabok abban a szíriai börtönben, amelyben vasárnap éjjel is összecsaptak az őrökkel.

Mazlum Abdi, a kurd vezetésű arab-kurd milíciaszövetség főparancsnoka hétfőn éjfél előtt közzétett Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy képesek voltak elkerülni a katasztrófát az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban található börtönben.

A börtönben az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet több ezer – különböző nemzetiségű – tagját tartják fogva. Vasárnapi hír szerint közülük 12-en megszöktek, ám ezt hétfőn reggel Kino Gabriel SDF-szóvivő közleményben tagadta. Gabriel hangsúlyozta, hogy végül senkinek sem sikerült megszöknie, a fogvatartási központban teljes mértékben urai a helyzetnek. Ennek ellenére hétfőn este ismét lázadásról érkezett hír, mi több, fegyverropogásról.

Az AP amerikai hírügynökség megjegyezte, hogy egyelőre nem tudni, vajon a koronavírus-járvány miatti félelem vezérli-e a rabokat, hogy kitörjenek a börtönből. A kurdok uralta északkelet-szíriai területről ez idáig nincsenek hivatalos adatok fertőzöttekről.

A kurd hatóságok kéttucatnyi börtönt felügyelnek, amelyekben az Iszlám Állam mintegy 10 ezer volt harcosát tartják fogva, köztük kétezer külföldit. Utóbbiak körében 800 európai van. Az SDF főparancsnoka sürgette a külföldi harcosok származási országait, hogy találjanak megoldást a problémára a rabok esetében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére