Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lavrov utazgat és vevőkre talál Oroszország energiahordozóinak

888.hu, MTI

2022.05.17. 18:30

Oroszország energiahordozóinak elég vásárlójuk akad, a Nyugat pedig csak nyugodtan vásároljon ezekből drágábban és próbálja ezt elmagyarázni a lakosságnak – jelentette ki szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Maszkatban.

 

Energiahordozóinknak elegendő vásárlójuk akad és velük fogunk dolgozni. A Nyugat pedig csak fizessen jóval többet, mint amit Oroszországnak fizetett és magyarázza el lakosságának, hogy miért lett szegényebb.”

– mondta Lavrov ománi hivatali partnerével, Badr bin Hamad bin Hamud al Buszaidi külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

 

Beszélt arról is, hogy Oroszország pontosan tudja, mitévő legyen a nyugati szankciók közepette.
„Pontosan tudjuk, hogyan éljünk tovább. A fő következtetés az, hogy egyáltalán ne számítsunk arra, hogy a Nyugat képes lenne a megállapodásra.”

Lavrov szerint a Nyugat megmutatta, hogy „hegemóniája érdekében kész szembemenni saját elveivel, nyíltan lop és rabol”.
A tárcavezető ezzel kapcsolatban a magántulajdon sérthetetlenségét és az ártatlanság vélelmét említette.

Hangsúlyozta:

Moszkva innentől fogva csak magára és megbízható partnereire fog hagyatkozni, akik túlnyomó többségben vannak.

 

Szólt arról is, hogy Oroszország arra számít, az ukrajnai „különleges katonai művelete” céljainak elérésekor a Nyugat felhagy majd az Egyesült államok és szövetségesei vezette egypólusú világrend kialakításával és az ENSZ Alapokmányának megsértésével.

Mint mondta,

Moszkva nem kíván európai háborút. Mi ezt egyáltalán nem akarjuk, de szeretném a figyelmüket felhívni arra, hogy éppen a Nyugat sulykolja kitartóan, hogy ebben a helyzetben vereséget kell mérni Oroszországra. A következtetést vonják le maguk.”

 

Az orosz diplomácia irányítója elmondta, hogy Maszkatban tett látogatása alkalmával részletesen tájékoztatta ománi tárgyalópartnereit az ukrajnai hadműveletről, illetve annak geopolitikai következményeiről. Hozzátette, hogy Omán álláspontját a kérdésben Moszkva kiegyensúlyozottnak és megfontoltnak, de mindenekelőtt nemzeti érdekekből fakadónak tekinti.

Buszaidi kijelentette, hogy Omán tiszteletben tartja az OPEC+ keretében Oroszországgal megkötött megállapodásokat és folytatja a szoros együttműködést. Az OPEC+ a Szaúd-Arábia vezette Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és az Oroszország vezette tíz másik, nem OPEC-tag kőolaj-exportáló országot tömöríti.

 

Az ománi külügyminiszter felemlegette, hogy bár nyomásgyakorlás nem volt, a kérdésben számos követelést támasztottak hazájának.
„Ami a szankciókat illeti, ezt azokra az országokra hagyom, amelyek ezeket bevezették Oroszországgal szemben.” – tette hozzá.

Buszaidi kifejezte azon véleményét is, miszerint az ukrajnai kérdés rendezésének kulcsa: a tárgyalás.

 

Ezt megelőzően Szergej Lavrov Algériában járt.

Az orosz diplomácia irányítója tárgyalt algériai partnerével, Ramtane Lamamrával és fogadta őt Abdel-Madzsid Tebbún államfő is – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

 

Támogattuk algériai barátaink kezdeményezését, amelynek célja a kétoldalú partneri viszony új minőségét tanúsító új stratégiai államközi dokumentum kidolgozása.”

– jelentette ki Lavrov a Lamamrával folytatott tárgyalásán az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint.

„Politikai párbeszédünk aktívan fejlődik, akárcsak a gazdasági, katonai és műszaki együttműködés, valamint a humanitárius és kulturális kapcsolatok.” – tette hozzá az orosz tárcavezető.

 

A megbeszélés előtt Szergej Lavrov megkoszorúzta az algériai függetlenségi háború vértanúinak emléket állító Mártírok emlékművét.

Lavrov látogatása, amely 2019 januárja óta az első vizit Algériában, egybeesett az orosz-algériai diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulójával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 18-án tárgyalt telefonon Abdel-Madzsid Tebbúnnal, hogy egyebek mellett megvitassák az OPEC+ keretén belüli együttműködést.

Algéria az Európában felhasznált földgáz mintegy 11 százalékát, míg Oroszország a 47 százalékát szállítja. Az ukrajnai háború miatt Oroszország ellen hozott uniós szankciók után több európai ország is – köztük például Olaszország – Algériához fordult, hogy kiváltsa az orosz gázimportját.

Algír azonban több ízben is hangoztatta, hogy túl korlátozottak az orosz földgáz esetleges kiváltásához a pótlólagos európai gázexportálási kapacitásai.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére