Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kutatás bizonyítja, hogy a liberális média az USA-ban sem "független és objektív"

Forisek Ádám

2019.01.16. 11:18

Kutatás bizonyítja, hogy 2018-ban a liberális médiumok hiába hivatkoznak magukra "objektív" hírforrásként, hiszen amikor Donald Trump elnökrõl van szó, voltaképpen végletesen elõítéletesek.

A Media Research Center (továbbiakban MRC) nevű kutatóközpont arra a vállalkozásra adta a fejét, hogy megvizsgálja a Trumpról szóló híradásokat – egészen a 2017-es beiktatásától kezdve. Nemrégiben látott napvilágot a tavalyi évről szóló jelentésük, ami a liberális médiumok döbbenetes egyoldalúságáról árulkodik.  

A kutatóközpont a 2017. január 20-i elnöki beiktatás óta követi a Trumpról szóló híradásokat a három legnagyobb amerikai televíziótársaságnál, az ABC-nél, a CBS-nél és az NBC-nél. Legfőképpen az esti hírműsorokra koncentráltak, amelyeket átlagosan 23 millió amerikai polgár néz esténként. 

Kutatásuk eredménye arra mutatott rá, hogy a Trumppal kapcsolatos hírek 90 százalékban negatívak voltak, a maradék 10 százalék volt csak pozitív hír. 

Ez a tendencia pedig gyakorlatilag az elnök beiktatásától kezdve szakadatlan, a negatív hírek 82 százalékra rúgtak 2017 áprilisában, 2018 februárjában pedig már 96 százalékot tettek ki.

A kutatás kimutatta azt is, hogy a Trumppal kapcsolatos pozitív híreket vagy direkt jelentéktelenítik, vagy nemes egyszerűséggel nem számolnak be róla. Helyette azonban mindent megtesznek, hogy a műsoridőben az elnökre nézve negatív tartalmat sugározzanak. Nem véletlen, hogy a három adó a legtöbb időt Trump állítólagos orosz kapcsolataira szánta, 2018-ban 858 percet szántak erre, a beiktatás óta pedig a három adó összesen 2 092 percben (!) taglalta az orosz sztorit. 

Az MRC kutatása egyébként egybevág a Pew Research Center kimutatásával, amely szerint Trump első 60 napjában a róla szóló híradások 62 százaléka negatív, 3 százaléka pozitív, 33 százaléka pedig semleges hangvételű volt. Ha a semleges híradásokat figyelmen kívül hagyjuk, akkor azonban sokkal döbbenetesebb arány jön ki: a negatív hírek ebben az esetben 93 százalékra emelkednek, szemben a mindössze 7 százaléknyi pozitív hírekkel.

Az MRC munkatársai a kutatás során az elnökkel vagy kormányával kapcsolatos állásfoglaló kijelentésekre koncentráltak, függetlenül attól, hogy azt riporterek, műsorvezetők, vagy olyan pártatlan elemek jelentették ki, mint szakértők vagy szavazók. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére