Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Küszöbön az amerikai-kínai kereskedelmi háború

888.hu

2017.08.02. 10:58

Trump, kampányígéretéhez híven mindent megtesz Kína megleckéztetéséért.
WASHINGTON, 10:58

A Trump-adminisztráció mindent megtesz Kína féken tartása érdekében, többek között büntetővámokat akar kiszabni a kínai termékekre, továbbá a nagy amerikai vállalatok Kínában lévő telephelyeinek a felszámolását is kilátásba helyezte. Ma a legnagyobb amerikai gazdasági napilap arról írt, hogy küszöbön a kínai-amerikai gazdasági háború.

Miután Donald Trump felmondta a csendes-óceáni kereskedelmi egyezményt (TPP – 12 országot, köztük Japánt, Ausztráliát és Indiát is tömörítő közös piac), Kína lépéselőnybe került, és megpróbálta Amerika volt szövetségeseit a maga oldalára állítani. Az USA feltett szándéka a Távol-Keletről érkező import megadóztatása, hogy így javíthasson az elsősorban Kínával szemben kialakult mínuszos kereskedelmi mérlegén.

Ez jelenleg évente 370 milliárd dolláros mínuszt jelent az amerikai gazdaságnak.

A kamu kínai termékek ellen hadakozik Amerika

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai kormányzat kereskedelmi lépésekre készül Kínával szemben. Arra szeretnék rávenni Pekinget, hogy érdemi lépéseket tegyen a szellemi tulajdon eltulajdonítása ellen, illetve könnyítse meg amerikai vállalatok bejutását a piacaira.

A Trump-adminisztráció azt fontolgatja, hogy egy kevéssé alkalmazott amerikai kereskedelmi törvényt igénybe véve a jövőben nyomozást indítson annak kivizsgálására, vajon Kínának a szellemi tulajdon védelmére irányuló politikája "tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak" minősül-e. A Fehér Ház a lap kérésére sem kívánta kommentálni az információkat.

Obama, a hasznos idióta

Az Obama-adminisztráció több mint hét éven át fogalmazta a Kína ellen tett lépések dokumentumait, így többek között olyan, Amerika szempontjából kevésbé fontos problémákkal foglakozik a szerződés, mint például:

  • a gyerekmunka betiltása,
  • a munkahelyek környezetvédelmi és egészségügyi körülményei,
  • a minimálbér
  • és a szakszervezetek jogai.

Obamáék töketlen politikájának hála, Kína egyre inkább megerősödött, miközben Washington elveszítette befolyását a térségben, hiszen az az emberi jogok miatt aggódott, és csöppet sem izgatta az USA egyre csak növekvő kereskedelmi deficitje.

Elemzők szerint az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus elmérgesedése elkerülhetetlen, mivel a kereskedelmi arányok mára teljesen eltorzultak. Az USA kivitelének mindössze hét százaléka irányul Kína felé, miközben a behozatalának több mint 18 százaléka érkezik az ázsiai nagyhatalomtól.

Donald Trump az előző adminisztrációval szemben amellett áll ki, hogy az értékek helyett elsősorban Amerika érdekeit kell érvényesíteni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére