Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kurz: optimista vagyok, lesz Brexit

Nagy Gábor

2018.10.18. 07:04

Az unió tanácsának soros elnökségét betöltõ Ausztria vezetõje, Sebastian Kurz a brüsszeli csúcson kijelentette: optimista a Brexitet illetõen, de a migrációs válság megoldása kapcsán még inkább derûlátóbb.

Az unió tanácsának soros elnökségét betöltő Ausztria vezetője, Sebastian Kurz a brüsszeli csúcson kijelentette: optimista a Brexitet illetően, de a migrációs válság megoldása kapcsán még inkább derűlátóbb.

Az osztrák kancellár elmondta, a brit miniszterelnökkel folytatott megbeszélés bár nem hozott sok újdonságot, mégis bizakodó a tárgyalásokat illetően, mert Theresa May egyértelműen megerősítette akaratát a megállapodás létrehozása mellett.

Optimista vagyok, hogy a következő hetekben vagy hónapokban megállapodásra jutunk"

– fogalmazott Kurz. Ugyanakkor azt is hozzátette: a Brexit kérdésének megoldásánál sokkal derűlátóbb a migrációt illetően, mivel úgy látja, hogy a migráció tranzitországaival és a líbiai parti őrséggel való együttműködés megtette hatását.

Az osztrák kancellár sajtótájékoztatóján arról is beszélt, a kényszerkvótára több EU-s ország is panaszkodott – mondván: az nem működik, és ő maga is azon az állásponton van, hogy e helyett a kötelező szolidaritás felé kellene elmozdulni, így minden tagország kifejezhetné hozzájárulását.

Új megközelítésre van szükség a holtpontra jutott uniós migrációs politikában"

– tette hozzá.

Kurz úgy vélte, hogy a külső határok védelmére kell összpontosítani, a csökkenő számok ezt igazolják, a menedékjogi kérelmek által leginkább érintett országok viszont a migrációs válság 2015-ös kirobbanása óta Közép-Európában vannak, és nem az EU külső határain.


A háromnapos EU-csúcs első napja szinte teljes egészében a Brexitről szólt. Elvileg az EU-nak és Nagy-Britanniának most kellett volna megállapodni a szigetország kilépéséről, de erre nem került sor. A találkozó megnyitása után Theresa May beszélt, úgy vélte, közel az egyezség, s kijelentette, kész megfontolni az átmeneti időszak kiterjesztéséről szóló EU-s javaslatot. A brit kormányfő szerint kreatív megoldásra van szükség, hogy a tárgyalásokon kialakult patthelyzetet feloldják. Theresa May felszólalása után már csak a 27-ek tárgyaltak a Brexitről, ám az EU-tagállamok úgy vélik, az eddigi intenzív tárgyalások ellenére nem elég az előrehaladás egy rendkívüli Brexit-ügyi csúcsértekezlet novemberi összehívásához. A Brexit egyik sarokpontja az ír-északír határellenőrzés ügye. A tárgyalási idő hosszabbítása önmagában nem oldaná meg a problémát, azonban így több idő lenne a kereskedelmi szerződés tető alá hozására az átmeneti időszakban. A jövőbeli egyezménnyel pedig elkerülhető lenne a London által elutasított ír "pótmegoldás" alkalmazása, amelyhez az EU továbbra is ragaszkodik a kemény határok visszaállításának megakadályozása érdekében.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére