Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Különösen sérülékeny a német gazdaság energiaellátása

888.hu

2022.06.28. 15:00

Németország energiaellátása nemzetközi összehasonlításban különösen sérülékeny mind az emelkedő árak, mind az ellátási szűk keresztmetszetek miatt – írja a mannheimi székhelyű ZEW gazdaságkutató intézet kedden közzétett tanulmányában.

 

A ZEW elemzésében arra a következtetésre jut, hogy a Németország Hollandiával együtt „magas árú szigetet” képez Európában az áramellátás terén. A kimaradó szállításokkal szembeni sebezhetőség szempontjából pedig Németország valamint Olaszország számít különösen sérülékenynek. A ZEW szerint mindkét tényező komolyan veszélyezteti egy adott ország versenyképességét ipari telephelyként és ezért erősen csorbítja Németország vonzerejét a magas energiafogyasztású iparágaknál.

A Family Business Foundation megbízásából végzett elemzésében a ZEW 21 iparosodott ország energiaellátását vizsgálta abból a szempontból, hogy a nemzetgazdaság teljesítményét mennyire viseli meg az áremelkedés és az ellátási szűk keresztmetszet. Az intézet szakemberei 16 uniós tagállamot, valamint az Egyesült Államokat, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát és Svájcot hasonlították össze.

 

A tanulmány szerint a három nagy, nem európai gazdaság ellátásbiztonsága egyáltalán nincs veszélyben az ukrajnai háború miatt.

Az ottani áremelkedés eddig „mérsékelt volt, vagy egyáltalán nem történt meg” – írják.

Az európai országok túlnyomó többsége kevésbé van kitéve az energiaellátás kimaradásának, mint Németország, az orosz gázellátástól való magas kitettsége miatt. Ausztria azonban – mivel gázfelhasználásának 80 százalékát fedezi orosz forrásból –, még Németországnál is sebezhetőbb.

„Az energiaválság áram- és gázár-hatásai jórészt az európai helyszínekre korlátozódnak.”
– mutatott rá a tanulmány szerzője, Friedrich Heinemann. Európán belül szembetűnő különbségek tapasztalhatók. Miközben Németország Hollandiával együtt egyre inkább magas árú szigetté válik, Franciaországban és Svájcban viszont nem emelkedtek jelentősen a villamosenergia-árak – mondta.

A gázellátás korlátozása esetén a legnagyobb károkat a fémfeldolgozó, a vegyipari és a papírágazat szenvedné el. Az elsődleges termékek és alapanyagok hiánya miatt azonban a ZEW szerint más ágazatokban sem lehet kizárni jelentős károkat.

„A tengerentúli versenytársaknak nincs ilyen problémájuk.” – összegezte Rainer Kirchdörfer, az alapítvány elnöke.

 

Az európai versenytársak pedig az alacsonyabb energiahordozó-fogyasztásuknak köszönhetően gyorsabban át tudnak állni más beszerzési forrásokra.

„Az ország gazdaság- és energiapolitikájának ezért választ kell találnia arra a kérdésre, hogyan lehet fenntartani Németország versenyképességét az energiaigényes vállalatok számára.”
– foglalja össze a felmérés végkövetkeztetését a ZEW tanulmánya.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Harcot hirdetett a BBC elnöke a liberális elfogultság ellen

Meglepő és cseppet sem mulatságos kijelentést tett a Sunday Times-nak adott interjújában Richard Sharp. A BBC elnöke elismerte, hogy a független és hiteles tájékoztatásáért agyondicsért brit műsorszolgáltató „kemény harcot folytat a liberális elfogultság ellen”, ráadásul túlságosan London-központú.

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

A kormánynak az ellátásbiztonságért is harcolnia kell, a Twitter felfüggesztette Kanye West fiókját

Valamint jelentős élelmiszerromlással kell szembenézniük az élelmiszerláncoknak az áramkimaradás miatt Franciaországban.

Meloni: elfogadhatatlan, hogy az emberkereskedők irányítsák a migrációt

Párizs és Berlin szigorú befogadási politikát folytat, miközben Rómának nyitást diktál a tömeges migráció előtt – jelentette ki Giorgia Meloni, Olaszország jobboldali miniszterelnöke a La Repubblica című olasz napilapnak vasárnap.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére