Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kulcspozíciókhoz jut a zöldbaloldal a német kormányban

Biró András, a XXI. Század Intézet kutatója

2021.11.26. 16:00

Lezárultak a németországi koalíciós tárgyalások a szociáldemokraták, a „zöldek” és a liberálisok között, aminek eredménye egy 177 oldalas koalíciós szerződés lett. Több kérdésben kompromisszumos megoldás született, az azonban bizonyossá vált, hogy a szélsőségesen progresszív „zöldek” kulcspozíciókhoz jutnak az új kormányban, ami által magasabb fokozatra kapcsolhat Németország önfeladása. Lehetőség nyílik a párt „sokszínűségi statútumának” megvalósítására: jön a legális migráció, az LMBTQ- és feminista ügyek prioritása és a nyitott társadalom megvalósítása, valamint a Németország érdekeit egyáltalán nem szolgáló oroszellenesség.

 

Realizmus helyett idealizmus

A koalíciós tárgyalások eredményeképpen a zöldbaloldal öt minisztert jelöl az új kormányba: a külügyminisztert, a gazdasági és klímavédelmi minisztert, a család-, idős-, nőügyi és ifjúsági minisztert, a környezetvédelmi, természetmegőrzési, építési és atombiztonsági minisztert, valamint az élelemügyi és földművelési minisztert.

Természetesen a „zöldek” két pártelnöke fontos pozícióhoz jut az új kormányban: a szövetségi választások eredményei alapján alkalmatlanságát már bizonyító Annalena Baerbock lesz Németország külügyminisztere, míg a létrejövő szuper-klímaminisztérium vezetője a másik társelnök, Robert Habeck.

(Photo by ABDULHAMID HOSBAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Baerbock személyének köszönhetően valószínűsíthető, hogy a német külpolitika a geopolitikai pragmatizmust nélkülöző, túlideologizált, progresszív irányt fog venni, miután a politikusnő igazi emberjogi fundamentalista, és a szankciós politika elkötelezett híve. Önmagában már az is beszédes, hogy miután hazugságspirálba keveredett (többek között plágiumvádak érték, kiderült, hogy hazudott az önéletrajzában, valamint „elfelejtett bevallani” egy kilencmillió forintnak megfelelő karácsonyi bónuszt), zavaros magyarázkodásba kezdett, miszerint a „politikai diskurzust uraló patriarchátus gyűlöletkampányának áldozata lett”. A progresszív politikusnő – a globalista érdekek kiszolgálása mentén – már a kampány során keményebb fellépést ígért Oroszországgal és Kínával szemben, ami újabb oroszellenes szankciókhoz vezethet, valamint az Északi Áramlat 2 földgázvezeték sorsát is befolyásolhatja.

Ennek jelentősége abban rejlik, hogy miközben a Merkel-kabinet tisztában volt Németország energiapolitikai értelemben vett kiszolgáltatottságával Oroszországnak, és ezáltal pragmatikusabb külpolitikát folytatott, addig a „zöldek” szélsőségességükből adódóan képtelenek racionálisan gondolkodni ebben a témában.

Ezt bizonyítja, hogy éppen jelenleg mutatkozik meg: a teljesen elhibázott energiapolitika következtében – aminek előidézői éppen a „zöldek” voltak – Németországot súlyos energiaválság sújtja.

Az országban olyan mértékben az egekbe szöktek az energiaárak, hogy a német háztartások költségei közel félmillió forintnak megfelelő összeggel nőttek egyetlen év alatt. De a zöldbaloldal a „klímavédelem” terén valódi machiavellista álláspontot képvisel, így az sem jelent problémát számukra, hogy különböző „zöldadók” bevezetésével további terheket rójanak a családokra, hiszen a cél szentesíti az eszközt.

Ráadásul miután a társelnök, Robert Habeck fogja vezetni a létrejövő szuper-klímaminisztériumot, a kudarcos energiapolitika felülvizsgálása helyett nagyobb sebességre kapcsol az Energiafordulat (Energiewende), vagyis az atomtól és a széntől megszabaduló, alternatív zöldenergiára támaszkodó program. Ez az új minisztérium felügyeli majd, hogy a jövőbeli törvényjavaslatok megfelelnek-e a kormány által vállalt klímacéloknak. Továbbá a párt azt is elérte, hogy az európai parlamenti és szövetségi parlamenti választásokon a választójogi korhatárt 16 évre csökkentsék, annak érdekében, hogy a fiatal klímaaktivisták is szavazhassanak.

Jön a haladáspárti minisztérium

A kiszivárgott hírek szerint a zöld mázzal leöntött progresszív párt sikerrel szerezte meg a kibővített hatáskörrel rendelkező családügyi minisztériumot is, vezetői posztjának várományosa Katrin Göring-Eckardt. A tárca új portfóliója igazán sokszínűvé vált, miután a családügyeken túl minden kulturálisan érzékeny témát kezelni fognak, az abortusztól kezdve a nyugdíjas- és ifjúságügyi kérdéseken, az LMBTQ-ügyeken és a migránsok integrációjának elősegítésén keresztül egészen a feminista követelésekig.

A haladáspárti minisztérium megszerzése ugyanolyan kulcspozíciót jelent, mint a külügyminisztérium és a szuper-klímaminisztérium megkaparintása, miután a párt progresszív társadalompolitikai céljait ezen a tárcán keresztül tudják megvalósítani. A néhány éve kiadott „sokszínűségi statútum” már rögzítette, hogy a párt „határozottan ellenez egy domináns kultúrát, amely egy bizonyos életmódot akar diktálni az embereknek”.

Helyette egy olyat képzel el, ahol az elfogadás, a sokszínűség, az LMBTQI-jogok, az iszlám és a nyitott társadalom is Németországhoz tartozik.

(Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Miután a német „zöldek” évek óta küzdenek a tömeges migráció legalizálásáért különböző kiskapukon keresztül, elégedettek lehetnek, hogy a koalíciós tárgyalások eredményeképpen új állampolgársági törvényt fognak bevezetni, amelynek célja a legális bevándorlás elősegítése. Ez támogathatja azon törekvésüket is, hogy a világ bármely – szubjektív módon elbírált – „klímamenekültje” számára automatikusan „klímaútlevelet” és állampolgárságot osztogassanak, amivel már évek óta próbálkoznak.

Összességében tehát megállapítható, hogy a zöld köpenybe bújtatott progresszívoknak olyan kulcspozíciókat sikerült megszerezniük, amelyeken keresztül mind belülről, mind kívülről lehetőségük lesz Németország átalakítására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Gyurcsánynak: nem Orbán bukására kell készülni, „dolgozni kell”

Donáth Anna, a Momentum éppen babát váró exelnöke, EP-képviselője valamitől hirtelen megigazult. Keményen beszólt a hetek óta az embereket a szerinte küszöbön álló kormányváltással hitegető Gyurcsánynak, aki napról napra – minden alap nélküli – a „készülünk” dumával hergeli a népet.

Oroszország energiaexport-bevétele 38 százalékkal nőhet az idén

Oroszország idei energiaexport-bevétele 337,5 milliárd dollár lehet, 38 százalékkal meghaladva a tavalyit, miután emelkedett az olajkivitele, ami párosult a magasabb gázárakkal – áll az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium jelentésében, amelyet a Reuters szerzett meg.

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

Cannabisfüsttel a demokrácia felé és a nővérke lehet pasi is

A zöldek egyik nagy választási ígérete a legális spangli volt. Sokan várták, hogy hasonlóan, mint az USA több államában, Németországban sem számítson bűncselekménynek a marihuánás cigaretta élvezete. „Bevezetjük a kannabiszt a felnőttek élvezeti cikkjeként és külön, erre kijelölt üzletekben fogjuk árusítani” – hangzott el több politikus szájából. Ám az ügy jócskán csúszásban van és elképzelhető, hogy csak 2023-ra realizálható.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére