Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tunéziai fiatalok közösségi oldalakon reklámozzák az Európába történő bevándorlást

888.hu, MTI

2022.02.15. 14:40

Olaszországban hetek óta kiemelt figyelmet kap annak a két fiatal tunéziai nőnek a története, akik migránshajóval Lampedusa szigetén kötöttek ki, majd közösségi oldalakon keresztül hirdetik új életük „csodálatosságát” Európa nagyvárosaiból. Profiljaikat kétmillióan követik.

 

A fiatalok körében leggyakrabban használt közösségi oldalakon közölték például azt is, hogyan és milyen körülmények között keltek át a tengeren Tunéziából Lampedusa szigetére. Az utat motoros csónakon tették meg, több mint húszfős csoporttal.

A 21 éves Chaima Ben Mahmoude arról számolt be, hogy eluralkodott rajta a félelem, a tenger viharos volt, nagy hullámokat vetett. „Imádkoztunk és felkészültünk a halálra. Amikor azt mondták, hogy olasz vizekre érkeztünk, nem tudtuk elhinni” – írta. Majd hozzátette, hogy a munkanélküliség miatt hagyta el a hazáját, és az átkelésért 1300 eurót fizetett.

Társa, a 18 éves Sabee al Saidi már az átkelés idején is videókat készített az afrikai férfiakkal zsúfolt csónakban. Ő is illegális tunéziai bevándorlóként kötött ki Lampedusán, ahol a migránstáborban, majd a karanténhajón is tréfás, nevetős videókat posztolt, amelyeken táncolt is.

A két fiatal nő ezt követően továbbjutott először más olaszországi városokba, majd más európai országokba is, ahonnan „luxuséletről” számolt be: drága autókkal, márkás ruhákban, turistalátványosságok előtt, például a párizsi Eiffel-toronynál készítettek magukról felvételeket.

Életútjukat a The Telegraph című brit napilap kísérte végig, hangsúlyozva, hogy „csodálatosként” reklámozzák azt az utat, amely minden évben több ezer ember halálát okozza.

A történetet az olasz sajtó is felelevenítette, hangsúlyozva, hogy Sabee al Saidi tavaly érkezett az itáliai partokra, két hetet töltött karanténhajón és nem sokkal azután már többek között Ferrara és Bologna városából jelentkezett be a közösségi oldalakon.

A jobboldali ellenzéki párt, az Olasz Testvérek (FdI) képviselője, Augusta Montaruli a parlamentben Luciana Lamorgese belügyminisztert kérdezte a Tunéziából érkezett, tehát gazdasági bevándorlónak számító nővel kapcsolatban.

„Hogyan egyeztethető össze ennek a lánynak az internetes profilja bármilyen oltalmazási kérelemmel?” – tette fel a kérdést a képviselő, aki azt tudakolta a tárcavezetőtől, hogy vajon a tunéziai lány milyen engedéllyel hagyta el a migránstábort, valamint milyen védettségi igazolással utazott Olaszországban. Luciana Lamorgese nem adott választ és a római kormány sem reagált a sajtóban megjelentekre.

A Telegraph cikkére reagáló olasz újságok ismételten hangsúlyozták, hogy a lányok az emberkereskedőknek dolgoznak az Európába történő bevándorlás reklámozására.

A Mediaset olasz médiacsoport egyik televíziós csatornájának a „Dritto e rovescio” (Színe és visszája) című politikai-közéleti műsora még december 2-án interjút készített Sabee al Saidival és a szintén Olaszországban tartózkodó fiútestvérével. A fiatal lány elmondta, hogy azért érkezett Európába, mert influenszer (közösségi médiában véleményeket befolyásoló személy) akart lenni.

Arra a kérdésre, hogy a migráció „halálútjain” miért készített vidám videókat, azt válaszolta, hogy a boldogságát akarta kifejezni Olaszországba érkezése miatt.

„A videóimnak semmi köze a mások halálához” – hangoztatta Sabee al Saidi.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére