Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kemény tárgyalások várhatóak Brüsszelben a 750 milliárdos közös hitelfelvételről

888.hu

2020.07.17. 11:10

Az Európai Unió tagországainak vezetői a 2021-ben kezdődő hétéves EU-költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról tárgyalnak ma Brüsszelben. A történelmi tanácskozás előtt a V4-ek informálisan találkoztak, hogy egyeztessék álláspontjukat.

Ma veszi kezdetét Brüsszelben a kétnapos EU-csúcs, amelyen a tagországok vezetői a 2021-ben kezdődő hétéves EU-költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról tárgyalnak. A vírusfertőzés megjelenése óta ez lesz a hatodik uniós csúcstalálkozó. Az előző öt alkalommal videokonferenciát tartottak, személyesen legutóbb február második felében találkoztak a tagállamok vezetői.

A legutóbbi, június 19-én, pénteken tartott videotanácskozást követően Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közölte, hogy az előrelépések ellenére megosztottság mutatkozik a tagállami álláspontok között úgy a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapot, mint az unió 2021-2027-es hosszú távú keretköltségvetését illetően. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a nyári szünet előtti utolsónak tervezett tanácskozás alkalmával áttörést érnek el mindkét témában.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap utazott Brüsszelbe. Az indulás előtt a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyben kijelentette:

Komoly és férfias tárgyalások várnak Magyarországra. Európa történetében példátlanul nagy, közös gazdasági csomagot fogunk összeállítani a koronavírus-járvány következményeinek enyhítése érdekében. Ehhez mi is hozzátesszük a magunkét, mi is hozzájárulunk. A vita az, hogy ki döntsön ezeknek a pénzeszközöknek a felhasználásáról. A magyar álláspont világos: a magyarok pénzéről a magyaroknak kell dönteni.

A kormányfő elmondta azt is, hogy a magyarok jövőjéről csak a magyarok dönthetnek.

Komoly és férfias tárgyalások előtt // Important and tough negotiations ahead

Posted by Orbán Viktor on Thursday, July 16, 2020

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtök este informális megbeszélésen találkozott Orbán Viktorral és Andrej Babis cseh kormányfővel.

Morawiecki úgy fogalmazott, véleményük nem változott: Európa és Lengyelország érdeke is az, hogy megoldást találjanak a gazdaságok újjáépítésére, de a tagállamok igényei és szükségletei szerint.

Hajrá, Magyarország! Hajrá, lengyelek!

– írta a lengyel miniszterelnök.

Jutro rano rozpoczynamy jedno z kluczowych spotkań dla przyszłości Europy na najbliższe lata. Chodzi o nadzwyczajny...

Posted by Mateusz Morawiecki on Thursday, July 16, 2020

Orbán Viktor ma reggel is közzétett egy videót. Ebben elmondta, hogy csütörtökön késő éjszakáig tartó előkészítő megbeszéléseket folytattak, „erősítendő Magyarország pozícióit a most kezdődő tárgyalásokra”.

Közölte: most a visegrádi csoport miniszterelnökeivel találkozik. Sikerült előző este már közös javaslatokat megfogalmazni, ezeket most véglegesítik, és utána mennek tárgyalni.

Úgy látja, „a helyzet persze nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak”.

Brüsszel. Kezdődik // Brussels. So it begins

Posted by Orbán Viktor on Friday, July 17, 2020

Kemény vita várható

Az Európai Tanács április 23-án bízta meg az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő a koronavírus-járványt követő helyreállításra vonatkozó javaslatot, valamint határozza meg az alap és a hosszú távú költségvetés közötti kapcsolatot.

Az Európai Bizottság Új Nemzedék EU (Next Generation EU) néven 750 milliárd eurós csomagot mutatott be.

A hétéves költségvetésre épülő pénzalapból finanszíroznák az uniós szakpolitikákat, továbbá hitelgaranciaként szolgálna az a tagállamok számára, illetve a beruházásokat is ösztönöznék belőle. Ezeket a forrásokat továbbhitelezésre és a többéves pénzügyi keret programjain keresztül megvalósuló kiadásokra lehetne felhasználni. Michel javaslata szerint a válság által leginkább érintett országok és ágazatok részesüljenek támogatásban. Az erre szolgáló eszköz 70 százalékát 2021-ben és 2022-ben kötnék le. A fennmaradó 30 százalékot 2023-ban kötnék le, figyelembe véve a 2020-2021-ben tapasztalt GDP-visszaesést. A teljes keretösszeget 2026-ig kell folyósítani, és a visszafizetések is ekkor kezdődnének majd.

A 2021-2027-es uniós költségvetésre vonatkozóan Charles Michel, az állam-, illetve kormányfőket magában foglaló Európai Tanács elnöke a múlt héten mutatott be új javaslatot, 1074 milliárd eurót javasolt az EU hosszú távú célkitűzéseinek megvalósítása és a helyreállítási terv teljes egészének megőrzése érdekében.

A tanácsi elnök a költségvetési szabályozás részeként arányos intézkedések meghozatalát helyezi kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása vagy az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén.

Világosan látszik, hogy Belgium korábbi balliberális miniszterelnöke politikai alapon osztaná szét a támogatásokat.

Orbán Viktor ugyanakkor az Országgyűléstől kapott felhatalmazása alapján nem fogadhat el ilyesfajta, politikai diszkrimináción alapuló osztogatási mechanizmust. Kedden a parlamentben a képviselők ugyanis megszavazták a kormánypártok által előterjesztett feltételeket, amelyek a 750 millió eurós hitel felvételére alkottak meg. Eszerint azt kérik, hogy:

  • a forrást igazságosan osszák el, vagyis ne kapjanak a szegényebb országok lakosságarányosan kevesebbet, mint a gazdagok,
  • a hitelcsomagot csak a gazdaság újraindítására és munkahelyek teremtésére lehessen fordítani,
  • az összeg elosztása legyen politikamentes, ideológiai kérdéseket ahhoz ne kapcsoljanak.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke keddi beszédében kijelentette, Magyarországnak nem lenne szüksége a hitelre, de a többi, nagyobb bajban lévő tagállam iránt érzett szolidaritásból és az EU működőképességének megőrzése érdekében egyszeri, a rendkívüli helyzet által kikényszerített kivételes eszközként hajlandó hozzájárulni.

Magyarországot egyébként egyáltalán nem érinti annyira a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés, mint más államokat. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisa szerint a máltai 2,8 százalékos várható csökkenés után az idén a magyar GDP zsugorodik a legkevésbé az Európai Unióban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére