Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közép-Európa bekeményít: Horvátország, Szlovénia és Csehország is szigorít a járványügyi szabályokon

MTI, 888.hu

2020.03.21. 12:07

A járvány megfékezése érdekében Horvátország és Szlovénia is szigorít a kijárási tilalom szabályain. A cseh hatóságok pedig szigorúbban lépnek fel a járványügyi rendeleteket megszegők ellen.

A horvát válságstáb szerint az országban időben rendeltek el karantént, és arra kérték az embereket, hogy ne veszélyeztessék ezt a szabályok megszegésével. Bár

Horvátországban csütörtöktől részleges boltzár lépett életbe, bezártak az éttermek és a kávézók, valamint betiltották az 5 főnél nagyobb összejöveteleket,

sajtóbeszámolók szerint a parkok és a játszóterek tele vannak emberekkel, és sokan nem tartják be a házi karantén szabályai sem.

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter bejelentette:

szombattól az esküvőket és temetéseket is csak szűk családi körben lehet megtartani, továbbá megtiltják a csoportos gyülekezést a nyilvános helyeken, parkokban, tereken, a tengerpart esetében pedig a fürdőhelyeken is.

Jelezte, hogy amennyiben tovább lazul a társadalmi fegyelem, korlátozni fogják a tömegközlekedést az egész ország területén. Horvátországban eddig több mint 13 ezer emberrel szemben rendeltek el otthoni karantént. Szombat reggeli közlés szerint az országban jelenleg 157 fertőzöttről tudnak.

Szlovéniában teljesen betiltották a társasági érintkezést.

Ljubljana már korábban korlátozott minden szükségtelen tevékenységet, beszüntette a tömegközlekedést és lezárta a repülőtereket. Péntektől ezek a szabályok tovább szigorodtak:

csak egyedül lehet sportolni, kutyát sétáltatni és a szabadban tartózkodni,

csoportosan ezt csak az egy háztartásban élők tehetik meg erdőkben vagy parkokban, városokban nem. Tilos a játszóterek és szabadtéri edzőpályák használata is. Szlovéniában pénteken délután 14 óráig 341 volt a fertőzöttek száma, ugyanakkor több mint 10 ezer koronavírustesztnek negatív lett az eredménye.

A cseh hatóságok mostantól szigorúbban fogják ellenőrizni a koronavírus-járvány terjedése elleni intézkedések betartását, elsősorban az arcmaszkok kötelező használatát a köztereken, valamint a házi karantén betartását – közölte Jan Hamácek belügyminiszter pénteken este a közszolgálati hírtelevízióban (CT24).

A száj és az orr eltakarása a köztereken szerda óta kötelező Csehországban,

s bár a nagy többség betartja, továbbra is vannak, akik ezt nem teszik. A televízió szerint pénteken a hatóságok még csak három esetben szabtak ki, egyenként 10 ezer koronás (135 ezer forint) pénzbírságot a rendelkezések be nem tartása miatt. Az interneten ezután terjedni kezdett a híresztelés, hogy már hétfőtől bevezetik a kijárási tilalmat, de Andrej Babis kormányfő a Twitteren ezt határozottan cáfolta. Csehországban szombaton reggel 904 koronavírus-fertőzéses esetet tartottak nyilván. Haláleset egyelőre nem történt.

Több mint ötven személyt kórházban kezelnek, közülük ötnek az állapota súlyosnak minősíthető. Eddig négyen gyógyultak fel a betegségből. Laboratóriumi teszteket szombatig 13 700 személyen végeztek el – olvasható az egészségügyi tárca honlapján.

Romániában is a közösségi oldalakon terjesztették a belügyminisztérium egy rendelettervezetét, amely részleges kijárási tilalom bevezetéséről szól. A hatóságok azonban cáfolták, hogy a közeljövőben újabb szigorításokra készülnének, a „vázlatnak” minősített irat kiszivárogtatása miatt pedig ügyészségi vizsgálat indult. Péntekig Romániában 308 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A kór Romániában eddig nem követelt halálos áldozatot, de Olaszországban már három Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

Lengyelországban péntek este hirdettek járványhelyzetet,

szombat reggelig 439 Covid-19-fertőzést regisztráltak, azaz egy nap alatt 72-vel nőtt az ismert betegek száma. Eddig öt idős ember halt bele a betegségbe. A lengyel kormánypárt elnöke,

Jaroslaw Kaczynski szombat reggeli rádióinterjúban kijelentette, hogy az országban jelenleg nem indokolt a szükségállapot bevezetése, de nem zárta ki, hogy a helyzet megváltozhat.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére