Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közeleg az ukrán vízummentesség

888.hu

2016.11.17. 17:28

Elvi megállapodást kötöttek Ukrajna vízummentességérõl az uniós országok brüsszeli állandó képviseletei (Coreper) - jelentette be csütörtökön a tagállami kormányokat tömörítõ tanács sajtószolgálata.
BRÜSSZEL, 17:28

Elvi megállapodást kötöttek Ukrajna vízummentességéről az uniós országok brüsszeli állandó képviseletei (Coreper) – jelentette be csütörtökön a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

A döntés megerősítette az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében vízummentességet kapnának azok az ukrán állampolgárok, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és félévente legfeljebb 90 napot kívánnak tartózkodni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben.

A miniszterek tanácsa ugyanakkor leszögezte, a vízumliberalizáció előfeltétele annak a szabálynak az elfogadása, amely szerint szükség esetén azonnali hatállyal visszavonható egy ország vízummentessége. Erre a kelet-európai országból esetlegesen kiinduló, váratlan migrációs áradat elkerülése érdekében van szükség.

A Coreper-határozat alapján az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia megkezdheti az ukrán állampolgárok szabad uniós beutazásról szóló tárgyalásokat az Európai Parlamenttel – tájékoztatott a tanács.

A jóváhagyással a tanács demonstrálta elkötelezettségét az ukrán állampolgárok vízummentessége iránt. Örömmel tölt el, hogy a döntésünk pozitív üzenetet küld a november 24-i EU-Ukrajna csúcstalálkozó előtt"

– közölte Peter Javorcík, a szlovák állandó képviselet vezetője.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben állapította meg, hogy Kijev teljesítette az úgynevezett vízumliberalizációs akcióterv minden előírását.

Ukrajna régóta vár az uniós vízumkényszer eltörlésére, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére