Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közel tízezer radikális iszlamista él Németországban

Tóth Dalma

2017.01.07. 18:28

A német hírszerzésnek széttöredezett, de veszélyes radikális iszlamista mozgalommal van dolga Németországban - mondta Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke.
BERLIN, 18:28

A német hírszerzésnek széttöredezett, de veszélyes radikális iszlamista mozgalommal van dolga Németországban - mondta Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke.

A BfV elnöke a dpa hírügynökségnek adott interjút, amelyben kifejtette, hogy mennyi mindent tudtak a berlini merénylőről, majd hozzátette, hogy több tízezer Anis Amrihoz hasonló szalafista élhet még Németországban - adta hírül az MTI. A 24 éves Anis Amri 12 embert ölt meg a német fővárosban, amikor egy eltérített lengyel kamionnal a tömegbe hajtott egy karácsonyi vásáron.

Maassen elismerte, hogy Amrit a biztonsági erők megfigyelték, ugyanakkor kevés volt ellene a bizonyíték. A BfV elnöke egyben elutasította azokat a vádakat, hogy a hírszerzés hibázott volna.

A BfV nyomozói hónapokkal a merényletet megelőzően tudták, hogy Amri szalafista, azaz szélsőséges iszlamista. Azt is tudták, hogy a merénylő mecseteket látogatott Berlinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában. Arról is volt információjuk, hogy a 24 éves férfi legalább 14 különböző álnevet használt, mióta Olaszországon keresztül Németországba érkezett 2015-ben. A németek később el is utasították Amris menedékkérelmét. A német hatóságokat még a marokkóiak is figyelmeztették, hogy a tunéziai férfi merényletre készül. 

A BfV szerint Amri a gyorsan változó németországi szalafista körökben radikalizálódhatott. A szalafisták már nem néhány ismert vezető körül csoportosulnak, hanem széttöredezetté váltak. Most már nem csupán maroknyian, hanem sokan vannak azok, akik befolyással bírnak, s akiket meg kell figyeltetni - mondta Maassen. A korábbi évektől eltérően számos csoport most virtuális hálózatokon keresztül kommunikál egymással az interneten vagy a WhatsApp alkalmazáson keresztül. Kiemelte, hogy a szalafisták vezetői között bár erős a rivalizálás, bizonyos kérdésekben egyetértés uralkodik, így különösen, ami a dzsihadista szervezetek támogatását érinti.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal adatai szerint Németországban több mint 9700 szalafista él. 

A német belföldi hírszerzés vezetője rámutatott, hogy jóval több mint 1200 embert tartanak nyílván "feltételezett iszlamista terroristaként".

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére