Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közel sincs vége a német kormányválságnak

Pörge Béla

2018.07.03. 07:17

Bár hétfõ éjjelre a CDU és a CSU megállapodott egymással, Angela Merkel csak átmenetileg lélegezhetett fel. A kancellárnak az SPD-vel is kompromisszumra kell jutnia, ami nem lesz egyszerû, hiszen a szociáldemokraták merõben mást gondolnak a migrációról, mint a CSU.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Merkel-kormány egy újabb akadályt legyűrt azzal, hogy végül a CDU megegyezett bajor testvérpártjával. A kompromisszum mindkét félnek jó, Horst Seehofer szinte minden követelését át tudta vinni, így egyértelműen szigorúbb bevándorláspolitika jöhet Németországban. Merkel pedig egy újabb nehéz egyezséget kötött meg, de továbbra is hatalmon maradt.

Ezt viszont nem lesz egyszerű lenyomni az SPD torkán. A nagykoalíció kisebbik pártja egyértelműen a migránsok jogait tartja a legfontosabbnak a bevándorlás kérdésében, ők bevándorláspártiak, nem ellenzik a migrációt, legfeljebb felső korlátot vezetnének be.

A CDU által most elfogadott tranzitzónákról például hallani sem akarnak a szociáldemokraták, ezt több régebbi megnyilvánulás is bizonyítja. Pont azt a magyar modellt kritizálták, amit most végül szegről-végről át akar venni a német kormány.

Heiko Maas korábbi igazságügyi, jelenlegi külügyminiszter például 2015-ben fogolytáborokhoz hasonlította a tranzitzónákat, és azt hangsúlyozta, hogy a kerítés nem oldja meg a problémákat – emlékeztet a Focus.

A migrációs válság csúcsán előkerültek már hasonló ötletek, így a tranzitzóna is, akkor az SPD vezető politikusai szinte ünnepelték, hogy a felvetés hamar lekerült a napirendről, nem volt reális esély ezek megvalósítására. Több SPD-s politikus is azt hangsúlyozta, hogy a zárt táborok számukra elfogadhatatlanok, akár Líbiában, akár Németországban, akár a határon akarják azokat felállítani.

Az SPD pont a napokban állt elő egy bevándorlásügyi csomaggal, ebből is kiderül, hogy a zárt határ és a tranzitzóna számukra vörös posztó, így különösen érdekes kérdés, hogy Merkel hogyan tudja majd elfogadtatni koalíciós partnerével a CSU-val kötött megállapodást.

Összességében tehát a következő a helyzet:

A kormánypártok közül a CSU képviseli a legkeményebb álláspontot a migráció kérdésében. A hétfői megállapodásnak köszönhetően a CDU eddigi mérsékeltebb irányvonala jobbra mozdult el, szinte mindenben elfogadták a CSU ötleteit.

Az SPD a migránsok jogait tartja a legfontosabbnak, illetve a bevándorlók integrációját, ők önmagában a migrációt nem is tartják problémának, csak annak a 2015-ös brutális mértékét. Õk a középen lavírozni próbáló CDU-nál sokkal liberálisabb, sokkal bevándorláspártibb irányvonalat képviselnek.

A kormányon kívüli pártok közül az AfD konzekvensen migrációellenes, a populista párt profitálhat a legtöbbet a jelenlegi válságból. A Grünen (Zöldek) és a Die Linke (Baloldal) az SPD-nél is bevándorláspártibb, ők valóságos migránssimogatók. A liberális FDP leginkább a CDU-hoz hasonló irányt követ, a korlátlan bevándorlást nem pártolják, de a CSU és az AfD álláspontjánál jóval mérsékeltebbek.

A tárgyalások kedden 18 órától folytatódnak a CDU és az SPD között.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére