Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Korszakváltás Japánban

Nagy Gábor

2019.05.01. 08:36

Harminc év után lemondott a trónjáról Akihito császár, helyét idősebb fia, Naruhito veszi át. Akihito leköszönésével véget ért az általa is képviselt heiszi korszak, Naruhito trónra lépésével pedig kezdetét vette a reiva korszak.

Akihito császár, ki már 2016-ban belengette, hogy lemond a trónjáról, idén márciusban kezdte meg a lemondáshoz vezető, 11 állomásból álló ceremoniális utat. Március 26-án lerótta tiszteletét Japán mitikus alapítója és az első császár, Dzsinmu előtt. Április 18-án ellátogatott az iszei nagyszentélybe, a sintó vallás egyik legfontosabb helyszínére, 23-án pedig apja, a leghosszabb ideig uralkodó császár, Hirohito tokiói mauzóleumát kereste fel. Kedden, az út utolsó állomásán, pedig lemondott a krizantémtrónról (élve ősi jogával, miszerint a regnáló császár lemondhat a trónörökös javára). Ezzel véget ért a heiszi (békét teremtő) korszak, s elkezdődött a reiva korszak.

A reiva szó (az új császár „ars poeticája”) két kínai eredetű karakterből áll, bár a „rei” jelenthet parancsot vagy rendet, jelentése a gyönyörű vagy a csodálatos is, míg a második karakter, a „va” jelentése a béke, a harmónia. Így lett a korszak, egyben Naruhito programjának nem hivatalos neve a „gyönyörű harmónia”.

Akihito 55 évesen, 1989. január 7-én lett a távol-keleti ország uralkodója. Több mint kétszáz év múltán ő volt az első japán császár, aki leköszön tisztségéről. Legutóbb 1817-ben Kokaku császár tett így. Akihito rendkívül népszerű uralkodó volt, a 2011. március 11-i fukusimai katasztrófát követően például polgári ruhában utazta végig a földrengés, majd az azt követő szökőár sújtotta területeket. Az elmúlt hónapokban pedig minden szigetországi tartományba, azaz prefektúrába ellátogatott, hogy elbúcsúzzon népétől. Akihitót és feleségét, Micsiko császárnét mindenütt nagy szeretettel fogadták. Akihito 2002-ben Budapestre is ellátogatott, személyében először járt japán császár Magyarországon.

Az új császár hivatalba lépését tíznapos ünnepi időszak, az arany hét kíséri: több uralkodó mellett japánok milliói érkeztek Tokióba Naruhito köszöntésére. Államelnökök, kormányfők most nem utaztak a szigetországba, mert a császári beiktatási ceremónia október 22-én lesz, amelyre viszont 2600 vendéget várnak.

Naruhito 59 évesen foglalta el a császári trónt, ez a kor Japánban fiatalnak számít, népszerűsége ezért várhatóan főleg a fiatalok körében lesz nagyobb. Naruhitónak és feleségének, Maszakónak egy lánya van, aki a jelenlegi törvények szerint nem követheti apját a trónon. A trónörökös ezért Naruhito öcsse, Fumihito herceg.

Ezennel átvettem a trónt a japán alkotmány, a különleges intézkedések törvénye és a császári ház törvénye alapján„

- fogalmazott az új császár május 1-én. Hozzátette:

Ígérem, hogy mindig az embereket fogom szem előtt tartani, és közel kerülve hozzájuk fogom ellátni kötelezettségemet, az állam és a japán nép egységének jelképeként, az alkotmánnyal összhangban. (...) Őszintén bízom az emberek boldogulásában, az ország további fejlődésében és a világbékében.”

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Kirekesztés elleni gabonapehely hatezer forintért? A hülyének is megéri!

A Kellogg’s összekeverte az összes gabonapelyhét, hogy a kirekesztés ellen tiltakozzon. Zseniális!

Salvini Olaszok Koalíciójának nevezte el a jobbközép pártok szövetségét

Salvini Olaszok Koalíciójának nevezte el a jobbközép pártok szövetségét

Egységbe forrt a jobboldali és jobbközép pártok szövetsége. Eközben a Giuseppe Conte vezette kormányban egyre erősebbek az ellentétek.

Felfüggesztették Varjú László mentelmi jogát

Az Országgyűlés hétfőn 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László mentelmi jogát.

Londonban fogyasztják a legtöbb kokaint Európában

Londonban fogyasztják a legtöbb kokaint Európában

A Sadiq Khan által vezetett Londonban fogy a legtöbb a fehér porból, bár lehet, hogy nem ebben a versenyben akart aranyérmes lenni a város.

Zavargások voltak egy máltai migránsközpontban

Zavargások voltak hétfőre virradóra a máltai Hal Far migránsközpontban – közölte a szigetország rendőrsége.

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben

Óriási felháborodást keltett, hogy Hadházy trágár szöveget mutatott fel a parlamentben

A képviselő úgy döntött, meghekkeli Orbán Viktor beszédét, de a saját lejáratásán kívül sok foganatja nem volt a dolognak.

Orbán ismét felmosta a padlót az ellenzékkel

Orbán ismét felmosta a padlót az ellenzékkel

Hiába bátorodott fel az ellenzék, a szellemi nívó szemlátomást ugyanaz maradt. A méltó válaszok nem maradtak el a magyar kormányfő részéről.

Ezért fog pozíciókat osztogatni Gyurcsány embereinek Karácsony

Ezért fog pozíciókat osztogatni Gyurcsány embereinek Karácsony

A kampányban nyújtott segítségért az MSZP és a DK is követelni fogja a jussát.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére