Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Korszakváltás Japánban

Nagy Gábor

2019.05.01. 08:36

Harminc év után lemondott a trónjáról Akihito császár, helyét idősebb fia, Naruhito veszi át. Akihito leköszönésével véget ért az általa is képviselt heiszi korszak, Naruhito trónra lépésével pedig kezdetét vette a reiva korszak.

Akihito császár, ki már 2016-ban belengette, hogy lemond a trónjáról, idén márciusban kezdte meg a lemondáshoz vezető, 11 állomásból álló ceremoniális utat. Március 26-án lerótta tiszteletét Japán mitikus alapítója és az első császár, Dzsinmu előtt. Április 18-án ellátogatott az iszei nagyszentélybe, a sintó vallás egyik legfontosabb helyszínére, 23-án pedig apja, a leghosszabb ideig uralkodó császár, Hirohito tokiói mauzóleumát kereste fel. Kedden, az út utolsó állomásán, pedig lemondott a krizantémtrónról (élve ősi jogával, miszerint a regnáló császár lemondhat a trónörökös javára). Ezzel véget ért a heiszi (békét teremtő) korszak, s elkezdődött a reiva korszak.

A reiva szó (az új császár „ars poeticája”) két kínai eredetű karakterből áll, bár a „rei” jelenthet parancsot vagy rendet, jelentése a gyönyörű vagy a csodálatos is, míg a második karakter, a „va” jelentése a béke, a harmónia. Így lett a korszak, egyben Naruhito programjának nem hivatalos neve a „gyönyörű harmónia”.

Akihito 55 évesen, 1989. január 7-én lett a távol-keleti ország uralkodója. Több mint kétszáz év múltán ő volt az első japán császár, aki leköszön tisztségéről. Legutóbb 1817-ben Kokaku császár tett így. Akihito rendkívül népszerű uralkodó volt, a 2011. március 11-i fukusimai katasztrófát követően például polgári ruhában utazta végig a földrengés, majd az azt követő szökőár sújtotta területeket. Az elmúlt hónapokban pedig minden szigetországi tartományba, azaz prefektúrába ellátogatott, hogy elbúcsúzzon népétől. Akihitót és feleségét, Micsiko császárnét mindenütt nagy szeretettel fogadták. Akihito 2002-ben Budapestre is ellátogatott, személyében először járt japán császár Magyarországon.

Az új császár hivatalba lépését tíznapos ünnepi időszak, az arany hét kíséri: több uralkodó mellett japánok milliói érkeztek Tokióba Naruhito köszöntésére. Államelnökök, kormányfők most nem utaztak a szigetországba, mert a császári beiktatási ceremónia október 22-én lesz, amelyre viszont 2600 vendéget várnak.

Naruhito 59 évesen foglalta el a császári trónt, ez a kor Japánban fiatalnak számít, népszerűsége ezért várhatóan főleg a fiatalok körében lesz nagyobb. Naruhitónak és feleségének, Maszakónak egy lánya van, aki a jelenlegi törvények szerint nem követheti apját a trónon. A trónörökös ezért Naruhito öcsse, Fumihito herceg.

Ezennel átvettem a trónt a japán alkotmány, a különleges intézkedések törvénye és a császári ház törvénye alapján„

- fogalmazott az új császár május 1-én. Hozzátette:

Ígérem, hogy mindig az embereket fogom szem előtt tartani, és közel kerülve hozzájuk fogom ellátni kötelezettségemet, az állam és a japán nép egységének jelképeként, az alkotmánnyal összhangban. (...) Őszintén bízom az emberek boldogulásában, az ország további fejlődésében és a világbékében.”

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Évente 5-13 millió tonna műanyag szivárog a világ vizeibe

Évente 5-13 millió tonna műanyag szivárog a világ vizeibe

Az élen továbbra is a Coca-Cola, a Nestlé és a Pepsico áll.

Trump elnök visszautasítja az ellene felhozott vádakat

Trump elnök visszautasítja az ellene felhozott vádakat

Donald Trump amerikai elnök visszautasította az ellene felhozott vádpontokat abban a Fehér Ház jogászcsapata által előterjesztett jegyzékben, amelyet az elnök alkotmányos felelősségre vonási eljárásának (impeachment) kedden kezdődő szenátusi tárgyalása előtt nyújtott be a szenátusnak.

Brexit – Az új bevándorlási szabályozás az embert nézi, nem az útlevelet

A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett új bevándorlási szabályozás az embert helyezi előtérbe, nem az útlevelet – mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

Szijjártó: Az Észak-Afrikában jelentkező instabilitás a migrációs nyomás erősödését eredményezheti

Szijjártó: Az Észak-Afrikában jelentkező instabilitás a migrációs nyomás erősödését eredményezheti

Az Európai Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy úgy a Száhel-térség instabilitása, mint a líbiai konfliktus, könnyen a migrációs nyomás kiújulását és további erősödését okozhatják – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében.

Nincs egyetértés a Fideszről az EPP bölcsei között, halasztják a döntést

A Bloomberg szerint nincs döntés a Fidesz néppárti tagságáról az EPP bölcsi között, ezért halasztódik a döntés

Fejlődik a síturizmus Magyarországon! Több sípálya és síház is megújul

Fejlődik a síturizmus Magyarországon! Több sípálya és síház is megújul

Mintegy 227 millió forint támogatást nyújtott a kormány a magyar síterepek szolgáltatásainak fejlesztésére 2019 végén – mondta az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos hétfőn Eplényben.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére