Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koronavírus: Lecsengőben a járvány Kínában

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.18. 08:19

A WHO még óvatosságra int.

Bár Magyarországra csak a koronavírus hisztériahulláma ért el, a vírus maga szerencsére nem, így is kezdhetünk megnyugodni: a napi adatok alapján lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában. Az az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból, de a felmérések reményre adnak okot.

Kedden, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság által közölt adatok szerint még 1886 új esettel 72 436-ra nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén. Hétfő éjfélig 98 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 1868 életet követelt a szárazföldi Kínában. A napi új fertőzöttek száma azonban országosan 162-vel csökkent az egy nappal korábban közölt adatokhoz képest, míg a napi halálozások számában szintén enyhülés mutatkozott.

A mérséklődés különösen a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül szembetűnő,

Kína többi részén ugyanis már tizennegyedik napja fokozatosan csökken a napi új megbetegedések száma.

Hétfő éjfélig a meggyógyultak száma 12 ezer fölé emelkedett Kínában. A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1600-at, míg a halálozások közül 72-t jelentettek a 11 milliós városból.

A WHO az új adatok ellenére még mindig óvatosságra int: „Korai lenne kijelenteni, hogy a mérséklődés folytatódik. Egyelőre minden lehetőséggel számolni kell” – mondta hétfőn Genfben, miután a kínai egészségügyi hatóságok közzétettek egy több mint 44 ezer fertőzöttről szóló részletes jelentést.

Az ebben ismertetett adatok alapján a betegek több mint 80 százalékánál csupán enyhébb tünetek jelentkeztek. A vírus az esetek mintegy 14 százalékában okozott súlyos tüneteket – egyebek mellett tüdőgyulladást és légzési nehézségeket –, míg a páciensek 5 százaléka került kritikus állapotba. A betegség az esetek 2 százalékában bizonyult végzetesnek, a halálozás kockázata pedig a páciensek életkorával egyenes arányban nőtt. Ez utóbbi nem meglepő: egy általános influenzajárvány esetében is mindig az idősebbek, illetve a gyengült immunrendszerrel bírók vannak kitéve a komolyabb megbetegedésnek, esetlegesen halálozásnak is.

(MTI/888)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére