Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Koronahíradó: világszerte meghaladta a 3,5 milliót az igazolt fertőzöttek száma

888.hu - MTI

2020.05.04. 22:00

Így állunk ma este.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a világméretű szolidaritás hatalmas és inspiráló megnyilvánulásának nevezte a genfi virtuális sajtóértekezletén az adománygyűjtés sikerét. Adományozók 7,4 milliárd eurót (mintegy 2612 ezer milliárd forint) gyűjtöttek össze a koronavírus-járvány elleni küzdelemre, mindenekelőtt oltóanyag, továbbá egyéb gyógyszerek kifejlesztésére, valamint a tesztelésre.

Eközben hétfő este világszerte meghaladta a 3,55 milliót az azonosított fertőzöttek száma, a halottaké megközelítette a 250 ezret, a gyógyultaké pedig az 1,1 milliót a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

Továbbra is az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzött, 1 170 719, a halálesetek száma 68 046, a gyógyultaké 180 303. Donald Trump elnök a gazdasági újranyitást sürgette vasárnap este a Fox televízió által közvetített beszélgetésen.

Európában lassul a járvány és fokozatosan oldják fel a SARS-CoV-2 nevű vírus terjedésének akadályozására hozott karanténintézkedéseket.

Olaszországban hétfőre tovább csökkent az aktív betegek (99 980) és az intenzív osztályon ápoltak száma (1479), a haláleseteké egy nap alatt 195-tel 29 079-re nőtt. A hatóságok értékelése szerint jól vizsgáztak az olaszok az újraindulás első napján, hétfőn: nem áradtak ki tömegesen az utcára, és betartották a továbbra is érvényes óvintézkedéseket.

Nagy-Britanniában március vége óta a legalacsonyabb a halálozások napi száma (288), hétfőig 28 734 halálos áldozata van a Covid-19 járványnak. Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes nagyon egyértelműnek nevezte, hogy Nagy-Britannia túljutott a járvány tetőzésén.

Franciaországban a halottak száma 306 új esettel meghaladta a 25 ezret, az intenzív osztályon ápolt betegek száma 123-mal csökkent, de így is 3696. Az Európai Unió tagállamaiból, a schengeni övezetből és a Nagy-Britanniából érkezőknek nem kell kéthetes karanténba vonulniuk Franciaországban a koronavírus-járvány miatt jelenleg érvényben lévő szigorú kijárási korlátozások május 11-től esedékes fokozatos feloldása után.

Belgiumban átlépte az 50 ezret, Hollandiában a 40 ezret az igazolt fertőzöttek száma.

Szlovákiában két hete folyamatosan csökkenő tendenciát mutat Szlovákiában a koronavírus-fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma, a kórból újonnan kigyógyultak száma pedig a múlt héten minden nap többszöröse volt az új fertőzöttekének, a fertőzöttek száma hétfőn 1413, a haláleseteké pedig 25 volt.

Romániában hétfőn is csökkent a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma, ami – két nap kivételével – már tendenciává vált az utóbbi hét napon. Az elmúlt hét alatt 127-tel csökkent az aktív esetek száma. A halálesetek száma egy napi 23 új halálozással meghaladta a 800-at hétfőn.

Szlovéniában második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, Horvátországban elkezdődött a járvány megfékezése érdekében elfogadott korlátozások feloldásának második fázisa. Napról napra egyre kevesebb új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak a nyugat-balkáni országokban is, így az illetékesek ott is a korlátozó intézkedések további enyhítését tervezik.

Ukrajnában keddtől engedélyezi a kórházakban a tervezett műtétek végrehajtását. Az országban hétfőre, egy nap alatt 15 újabb halálos áldozattal 303-ra nőtt a Covid-19-ben elhunytak száma, az azonosított fertőzötteké pedig 418 új esettel 12 331-re. A betegségből eddig 1619-en gyógyultak fel, ebből 72-en az elmúlt napban.

Bulgáriában 21-gyel nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma 24 óra leforgása alatt, és ezzel 1632-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma, közülük 177-en egészségügyi dolgozók.

Oroszországban az elmúlt nap során újabb 10 581-gyel 145 268-re nőtt az igazolt Covid-19-fertőzések száma. A halálesetek száma 76-tal 1356-ra, a gyógyulásoké pedig 1456-tal 18 095-re emelkedett. A Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések egy része egészen a vakcina vagy a hatékony gyógyszer kidolgozásáig érvényben marad.

Javul a járványhelyzet egyes FÁK-tagországokban, és enyhítik már a járványügyi korlátozásokat, de Fehéroroszországban is ezt teszik, holott felfutóban van még a fertőzések száma.

Fehéroroszországban 17 489-re nőtt a fertőzöttek száma hétfőre, miután egy nap alatt 784-en kapták el a vírust. Az országban 109-en haltak bele a koronavírus okozta betegségbe. Nem vezettek be országos karantént, és a WHO figyelmeztetése ellenére április 20-án megkezdődött a tanítás az iskolákban, öt napra rá pedig munkaszombatot tartottak, és folynak az előkészületek a győzelem napi felvonulásra. Az ajánlások be nem tartása miatt a WHO visszatartotta az országnak szánt 60 millió eurós segélyt.

Iránban újranyitották a mecseteket az ország koronavírus-járvány által kevéssé érintett megyéiben, de hétfőn ismét megugrott a halálesetek és az új igazolt fertőzöttek száma. Az országban 6277 halálesetet és 98 647 fertőzést tartottak számon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére