Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Környezetvédő aktivisták paradicsomlevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt

888.hu / MTI

2022.10.15. 10:25

Paradicsomlevessel öntötték le Vincent van Gogh egyik leghíresebb festményét környezetvédő aktivisták pénteken a brit főváros világhírű képzőművészeti gyűjteményében, a Trafalgar téren lévő Nemzeti Galériában. A Napraforgók című alkotást a galéria esti tájékoztatása szerint üveg védte, így nem sérült meg és ismét látogatható.

 

Az alkotásra a Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport pólóját viselő két fiatal nő konzerv paradicsomlevest zúdított, majd tenyerüket a falhoz ragasztották. A helyszínen készült videófelvétel tanúsága szerint egyikük azt kiabálta, hogy „Mi ér többet? A művészet vagy az élet? Jobban aggasztja magukat egy festmény védelme, mint az emberéleté vagy bolygónké?”.

Az immár üres konzervdobozt felmutatva a 21 éves aktivista – akit a rendőrség később Phoebe Plummer néven azonosított – kijelentette, hogy a mostani megélhetési válság közepette több millió éhező család még egy leveskonzervet sem tud megmelegíteni.

 

A két aktivistát a Scotland Yard péntek délután őrizetbe vette szándékos károkozás címén.

A Just Stop Oil két hete tart folyamatos demonstrációkat Londonban az ellen tiltakozva, hogy a brit kormány az energiaellátási kockázatok csökkentése végett új nyersolaj-kitermelési engedélyek kiadását tervezi.

A csoport két aktivistája által leöntött, 1888-ban készült – a holland festőművész által több változatban megfestett – Napraforgók becsült eszmei értéke a londoni Nemzeti Galéria tájékoztatása szerint 72,5 millió font (több, mint 36 milliárd forint).

 

(Photo by Handout / Just Stop Oil / AFP) /

 

A termet, ahol a festmény látható, a biztonsági szolgálat egy időre lezárta.

A Nemzeti Galéria azonban péntek este közleményben tudatta, hogy jóllehet a festmény keretét kisebb károsodás érte, az alkotás – amelyet üveglap védett – sértetlen maradt, megfelelő tisztítás után a kép visszakerült helyére, a 43-as kiállítóterembe, és ismét látogatható.

Az 1824-ben alapított londoni Nemzeti Galéria a világ egyik legnagyobb képzőművészeti közgyűjteménye, amelynek állandó kiállításain csaknem 2500 festmény látható. Az ingyenesen látogatható intézményt évente átlagosan több mint négymillióan keresik fel.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére