Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kormányozhatatlanná vált Szlovákia

Bertha László

2016.03.06. 15:48

Exkluzív interjú Gubik Lászlóval, a Via Nova Elnökével.

888.hu: Mi történt szombaton Szlovákiában?

Gubik László: Az történt, hogy kormányozhatatlanná vált Szlovákia. Gyakorlatilag egy kormányképes konstelláció sem jön ki, ha csak valaki nem szegi meg a választások előtti szavait a szóba jöhető partnerekről. Egyébként meg óriási meglepetéseket hoztak a választások. Mindenki azt várta, hogy nem lesz kormányváltó hangulat, (megjegyzem, a pedagógusok és a nővérek tüntetéseit leszámítva - ismerős valahonnan?) nem is volt, és úgy tűnt, Fico kezelni tudta ezeket a kérdéseket.

Aztán a szombati eredmények teljesen mást mutattak."

Nem hogy a negyven, de a 30 százalékot sem érte el a kormánypárt, ellenben a korábban 5 százalék körül mozgó Sulík (aki talán legeuszkeptikusabb liberális politikus az öreg kontinensen) nagyon megerősödött, a Matovic-Lipsic házasság is meghozta eredményét, na és abszolút meglepetésként bejutott a milliárdos Boris Kollár pártja, és a Jozef Tiso sírjánál masírozó Kotleba is.

A jobboldali leaderségre és Fico kihívója szerepre pályázó Prohászka csúnyán leszerepelt, és alig jutott be parlamentbe. A két hagyományos, történelmi párt közül a Szlovák Nemzeti Párt megerősödött, a kereszténydemokraták viszont első alkalommal parlamenten kívül találták magukat, amire szintén nem számított senki. Protestszavazás volt ez tehát a javából.

888.hu: Mi lesz ezután? Mi a jelentősége a választási eredményeknek?

Gubik: Szlovákia veszi át júliustól a soros elnökséget az EU-ban. Valószínű csak emiatt nem lesznek még választások rögtön az átvétel első hónapjaiban, de talán nem túlzok, ha azt mondom, jelen pillanatban senki nem tudja, merre tovább. Mindenesetre, a tárgyalásoknál talán Kiska köztársasági elnök szerepe is felértékelődik most. A kisebbségi kormányzásnak így ebben a helyzetben elég nagy a valószínűsége. Kérdés még, hogy amit Magyarország a Jobbikért kapott, azt vajon megkapja-e Szlovákia Kotlebáék bejutásáért, illetve a Szlovák Nemzeti Párt erősödéséért. Kotlebáék mellett Vonáék bizony egy konformista européer formáció.

888.hu: Mit jelent ez a magyar érdek képviseletére nézve?

Gubik: Ami a magyar kérdést illeti, hiába hoztuk a déli járásokat, és vertünk rá szinte mindenhol a Hídra, abszolút számokban nem tudtunk többet hozni, mint 4 évvel ezelőtt. Északon pedig magasabb volt a választási részvétel, ezért az MKP újfent parlamenten kívül marad. Még ha talán minden idők legdinamikusabb, legfiatalosabb és legpozitívabb kampányát folytatta is. Ennyire futotta.

Az elmúlt 25 év "délellenes" politikája teljesen leépítette a magyarlakta területeket, a belharcokkal pedig saját magunk teljesen leépítettük közösségünket. Az alacsonyabb választási részvétel a déli járásokban ennek köszönhető."

Ha megtaláljuk a gyógyírt a gyilkos tendenciákra, hogy járásaink gyengébben teljesítsenek az északiaknál, és míg mi egymás közt elharcolgatunk, addig választópolgáraink szépen otthon maradjanak – akkor  lesz magyar érdekképviselet. Ha nem találjuk meg a receptet, akkor egy kedvező történelmi fordulatig, vagy egy magyar demográfiai robbanásig beláthatatlan időre kiesünk az országos politizálásból.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére