Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Könnyen lehet, hogy Kurz összeáll a Zöldekkel

Pörge Béla

2019.09.30. 10:28

Az osztrák sajtó szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv a választások után.

Ahogyan arról vasárnap már beszámoltunk, több szempontból is történelmi eredmény született az osztrák előrehozott választásokon. Kétségtelenül a legnagyobb győztes a mindent vivő Sebastian Kurz és az ÖVP, a Néppárt 37 százalékot is meghaladó eredményt ért el. Az SPÖ eredménye is történelmi, ám negatív szempontból: hatalmasat bukott a párt, 1945 óta nem szerepeltek ilyen rosszul a szociáldemokraták, csupán a szavazatok 21,7 százalékát kapták meg.

A harmadik helyre a botránya miatt sokat gyengülő FPÖ futott be 16,1 százalékkal, ez egyértelmű kudarc a jobboldali, bevándorlásellenes párt számára. A negyedik helyen végző Zöldek viszont örülhetnek, 14 százalékot értek el úgy, hogy az előző választásokon még kiestek a parlamentből. A liberális NEOS 7,8 százaléka is jó eredmény a párt szempontjából.

Az ábra a levélszavazatok becsült eredményét tartalmazó végeredményt mutatja | Grafika: Kronen Zeitung

A legfontosabb kérdés, hogy az ÖVP kivel alakít koalíciót. A nagykoalíciót nyugodtan kizárhatjuk, Kurz azzal kezdte a politikai karrierjét, hogy megújította az ÖVP-t és szakított az SPÖ-vel. Adná magát az ÖVP–FPÖ-koalíció folytatása, azonban az elmúlt hónapok botrányai megtépázták a pártok viszonyát, ráadásul az FPÖ-t belső megosztottság is sújtja.

Már a kampányban is felmerült, hogy az ÖVP a Zöldekkel fogna össze, az FPÖ részben erre építette a kampányát. Ez a forgatókönyv most is reálisnak tűnik, sőt, a Kronen Zeitung erre látja a legnagyobb esélyt. Kurz egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy kivel akar összefogni, viszont a Zöldekkel való koalíció lehetőségét nem zárta ki, valamint a Grünen oldaláról is van hajlandóság az együttműködésre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben – közölte pénteken a francia védelmi tárca.

Biden ajánlatot tett Putyinnak a békéért, a NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

Biden ajánlatot tett Putyinnak a békéért, a NOB elítéli az ukrán bojkottfenyegetést

Megfigyelő léggömböt észleltek az USA légtere fölött, elhalasztja kínai útját Antony Blinken.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére