Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Könnyen lehet, hogy Kurz összeáll a Zöldekkel

Pörge Béla

2019.09.30. 10:28

Az osztrák sajtó szerint ez a legvalószínűbb forgatókönyv a választások után.

Ahogyan arról vasárnap már beszámoltunk, több szempontból is történelmi eredmény született az osztrák előrehozott választásokon. Kétségtelenül a legnagyobb győztes a mindent vivő Sebastian Kurz és az ÖVP, a Néppárt 37 százalékot is meghaladó eredményt ért el. Az SPÖ eredménye is történelmi, ám negatív szempontból: hatalmasat bukott a párt, 1945 óta nem szerepeltek ilyen rosszul a szociáldemokraták, csupán a szavazatok 21,7 százalékát kapták meg.

A harmadik helyre a botránya miatt sokat gyengülő FPÖ futott be 16,1 százalékkal, ez egyértelmű kudarc a jobboldali, bevándorlásellenes párt számára. A negyedik helyen végző Zöldek viszont örülhetnek, 14 százalékot értek el úgy, hogy az előző választásokon még kiestek a parlamentből. A liberális NEOS 7,8 százaléka is jó eredmény a párt szempontjából.

Az ábra a levélszavazatok becsült eredményét tartalmazó végeredményt mutatja | Grafika: Kronen Zeitung

A legfontosabb kérdés, hogy az ÖVP kivel alakít koalíciót. A nagykoalíciót nyugodtan kizárhatjuk, Kurz azzal kezdte a politikai karrierjét, hogy megújította az ÖVP-t és szakított az SPÖ-vel. Adná magát az ÖVP–FPÖ-koalíció folytatása, azonban az elmúlt hónapok botrányai megtépázták a pártok viszonyát, ráadásul az FPÖ-t belső megosztottság is sújtja.

Már a kampányban is felmerült, hogy az ÖVP a Zöldekkel fogna össze, az FPÖ részben erre építette a kampányát. Ez a forgatókönyv most is reálisnak tűnik, sőt, a Kronen Zeitung erre látja a legnagyobb esélyt. Kurz egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy kivel akar összefogni, viszont a Zöldekkel való koalíció lehetőségét nem zárta ki, valamint a Grünen oldaláról is van hajlandóság az együttműködésre.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Zelenszkij szerint eltörték az orosz hadsereg gerincét

Az ukrán elnök szerint a kulcsfontosságú kikötőváros, Mariupol eleste ellenére az ukrán hadsereg komoly károkat okozott az orosz haderőnek.

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Orosz kézen Mariupol, kitiltották Bident, Szerbiában tárgyalt Orbán Viktor

Hosszú harc után orosz kézre került Mariupol. Kitiltották Oroszországból Bident, Blinkent és közel ezer más amerikait.

Az oroszok kitiltották Bident és közel ezer másik amerikait

Beutazási tilalmat rendelt el szombaton Oroszország 963 amerikai állampolgár, köztük Joe Biden elnök és Antony Blinken külügyminiszter ellen, és bővítette a kanadai tilalmi listát is – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, hozzátéve, hogy a jövőben is viszonozza az „ellenséges amerikai lépéseket”

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

Orbán Viktor: Mi a béke és az észszerűség pártján állunk!

A miniszterelnök az Újvidéken Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron beszélt az észszerű gazdálkodás fontosságáról.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére