Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Komcsi vezetőket fognak perbe Csehországban

Bokor Gábor

2019.11.26. 18:20

Jedno pivo prosim.

Büntetőeljárást indítottak a cseh hatóságok három volt magas rangú csehszlovák kommunista politikus ellen, akiket felelősnek tartanak azokért a halálesetekért, illetve sebesülésekért, amelyeket a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben Csehszlovákia nyugati határainál fegyverhasználat okozott – közölte Jan Lelek, a Prága-belvárosi bíróság elnöke kedden újságírókkal.

A Milos Jakes, Csehszlovákia Kommunista Pártjának (CSKP) egykori főtitkára, Lubomír Strougal volt csehszlovák kormányfő és Vratislav Vajnar volt szövetségi belügyminiszter elleni eljárást a Kommunizmus Bűntetteit Vizsgáló és Dokumentáló Intézet (ÚDV) indította meg. A három volt kommunista politikus az ÚDV vádjai szerint felelős azért, hogy az országot illegálisan elhagyni kívánókra a határőrök nem egyszer tüzet nyitottak.

Ezeknek a vezető politikusoknak tudomásuk volt arról, hogy a Csehszlovák Szocialista Köztársaság államhatárain a határőrizeti szervek tagjai lőfegyvert használnak az országot törvénytelen módon elhagyni szándékozó személyek ellen. Ennek ellenére nem tettek semmit a lőfegyverhasználat megakadályozására

– nyilatkozott Jan Lelek.

Az ÚDV azt állítja, hogy a vádlottak korabeli tétlenségének következtében Csehszlovákia nyugati határain 1976 és 1989 között kilenc embert öltek meg lőfegyverrel és legkevesebb heten súlyos sérüléseket szenvedtek. Csehországban az 1989-es rendszerváltás után már több vádemelés is történt a volt kommunista politikusok ellen különböző régi ügyekben, de a bíróságok egy eset kivételével a volt vezetőket mindig felmentették, illetve elévültnek minősítették az eseteket. Az egyetlen kivétel Miroslav Stepán volt prágai kommunista első titkár esete volt, ő az 1988-1989-es prágai tüntetések résztvevői elleni kemény hatósági fellépések miatt került börtönbe. Stepánt a hatalommal való visszaélés vádjával 1990-ben négy év szabadságvesztésre ítélték, büntetését később 2,5 évre csökkentették, de már 1991-ben feltételesen szabadlábra került.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére