Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kolumbusz szobrát őslakos nőkére cserélik Mexikóvárosban

888.hu, MTI

2021.09.07. 06:30

Őslakos nők emlékművére cserélik Kolumbusz Kristóf szobrát Mexikóváros központjában – közölte Claudia Sheinbaum, a város polgármestere.

 

A baloldali politikus az olasz felfedezőnek az amerikai kontinens gyarmati történetében játszott vitatott szerepével indokolta a döntést.

Sheinbaum ugyanakkor elmondta, hogy Kolumbusz Kristóf szobra nem tűnik el végképp a városból, hanem egy kevésbé frekventált helyre, a Polanco negyedben található Amerika parkba helyezik át.

Az őslakos nőknek emelt emlékmű az év végéig elkészül, és a Tlalli nevet viseli majd, ami azték navatl nyelven földet jelent.

A Kolumbusz-szobor 1877 óta ékesítette a Paseo de la Reforma sétányt. Az emlékművet már tavaly októberben eltávolították, azzal az indoklással, hogy restaurálni fogják. Nem sokkal azelőtt baloldali szervezetek azzal fenyegetőztek, hogy október 12-én ledöntik talapzatáról. Az amerikai kontinens számos országában ezen a napon ünneplik Kolumbusz Kristóf 1492-es érkezését az új világba.

Kolumbuszt Kristófot (1451–1506) tartják Amerika felfedezőjének, ugyanakkor több bírálat is érte, mivel az őslakosokkal szembeni erőszak, illetve a transzatlanti rabszolga-kereskedelem jelképének tekintik.

A kolumbiai kormány egyébként júniusban jelentette be, hogy eltávolíttatta a főváros, Bogotá El Dorado nemzetközi repülőterének közeléből Kolumbusz Kristóf és I. Izabella kasztíliai királynő bronz emlékművét, miután az őslakosok megpróbálták ledönteni azokat.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére