Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiújultak a zavargások Észak-Írországban

888.hu, MTI

2021.04.08. 13:20

Súlyos összecsapások zajlottak csütörtökre virradó éjjel az észak-írországi felekezeti konfliktus több gócpontjában. A zavargások miatt csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a húsvéti szünetét töltő belfasti parlamentet.

 

Az ír szigetet egyesítő katolikus csoportok csaptak össze britpárti protestáns csoportokkal. Kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták egymást és a kivonuló rendőröket, utóbbiak közül heten megsérültek.

A mostani zavargások kiindulópontja Bobby Storey-nak, a radikális katolikus britellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete,

az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) néhai hírszerzési főnökének halála volt,

akinek temetésén a járványügyi intézkedéseket megszegve körülbelül kétezer ember vett részt.

A temetésen megjelent Michelle O’Neill, Észak-Írország miniszterelnök-helyettese, a legnagyobb britellenes katolikus párt, a Sinn Féin alelnöke, Gerry Adams, a párt volt elnöke, Mary Lou McDonald, a Sinn Féin jelenlegi elnöke és a párt kéttucatnyi más vezető tisztviselője is. Ez a protestáns britpárti szervezeteknél erősítette az ellentétet, ami nagyban hozzájárult a mostani zavargásokhoz. Ezenkívül valószínűleg

a brexit miatt is tovább erősödött a feszültség a felek között,

hiszen tavaly karácsonykor sikerült ugyan megegyezni a határkérdésben is, de erős konfliktusforrás maradt. Az elemzők szerint ez a két legfőbb oka a mostani zavargásoknak.

Az összecsapásokat a belfasti parlament protestáns és katolikus pártjai kivétel nélkül elítélték, és támogatták a törvényhozás csütörtöki rendkívüli ülésének összehívását.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére