Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kitört a balhé, miután Macron woke-minisztert nevezett ki a kulturális tárca élére

888

2022.06.02. 11:40

A francia elnök lépése ideológiai fordulatot jelez a francia identitás kérdéseiben.

 

Emmanuel Macron elnök döntése, hogy Pap Ndiaye történészt nevezi ki oktatási miniszternek, kulturális összeütközést szított Franciaországnak az amerikai típusú woke-izmushoz való viszonya miatt.

Ndiaye-nek, az Egyesült Államok történelmének és kisebbségi kérdései szakértőjének kinevezése aggodalomra ad okot, mert ráerőltethet egy külföldi elképzelést Macron oktatási reformterveire.

Franciaország politikai elitje eddig óvakodott a woke-izmustól – a kifejezés eredetileg a faji előítéletekkel és diszkriminációval szembeni éberséget jelentette, de ma már a baloldalra és a progresszívokra használják.

 

Macron Ndiaye kinevezése a kormány átalakítása során egyben egy teljes fordulatot jelent Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter elbocsátását követően – aki szekularista volt és a woke-izmus elleni harcot vezette, és odáig jutott, hogy egy agytrösztöt hozott létre a woke eszmék leküzdésére.

Ndiaye-t jelölése óta a francia szélsőjobb kifogásolja, Marine Le Pen pedig azt mondta, hogy

az ország értékeinek és jövőjének lebontását tervezi.
Egy fügét sem érdekel a bőre színe.”

– mondta a volt elnökjelölt.

 

De ha ezt az ideológiát fogjuk rákényszeríteni a gyermekeinkre, az katasztrófa.”

 

A párizsi születésű, francia és szenegáli származású történész védelmezői szerint az ellene felhozott vádak túlzóak, és „természetesen” rasszisták.

Ndiaye a múlt héten először járt miniszterként egy olyan középiskolában, ahol egy történelemtanár életét vesztette egy iszlamista támadásban, és amely Franciaország szekularizmus iránti elkötelezettségének szimbólumává vált.

 

Ndiaye támogatja a pozitív diszkriminációt, a biztonságos terek biztosítását a színes bőrűek számára, és kijelentette, hogy Franciaország „strukturális rasszizmustól” szenved, de nem hajlandó a „fehér privilégium” vagy „állami rasszizmus” kifejezéseket használni.

 

Korábban a woke-aktivistáktól is elhatárolódott.

A legtöbb ügyüket osztom, de nem helyeslem némelyikük moralizáló vagy szektás diskurzusát.”

– mondta egy tavalyi interjúban.

A miniszter nem ismeretlen alak politikai körökben. A párizsi Sciences Po politikai főiskola professzora, ahol az afroamerikai történelemre specializálódott, Ndiaye kormányzati szerveknek adott tanácsot a sokszínűséggel kapcsolatban.

 

2021 februárjában Macron Ndiaye-t nevezte ki a francia bevándorlási múzeum vezetőjévé, azzal a céllal, hogy csillapítsa a feszültséget a gyarmati történelem körül.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére