Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiterjedt terrorhálózatok mûködnek Európában

888.hu

2016.03.20. 18:17

130 ember halála kellett ahhoz, hogy az európai titkosszolgálatok végre komoly vegyék a Da'es másfél évvel korábbi fenyegetését: Európába viszik a szent háborújukat.

Európa első számú közellenségének elfogása nyilván számos, eddig feltáratlan részlettel szolgál majd afelől, hogyan készítették elő, illetve hajtották végre a terroristák a tavaly november 13-iki párizsi merényleteket. Nem kell viszont Salah Abdeslam vallomására várni ahhoz, hogy tudjuk:

az európai hatóságok komoly lépéshátrányban vannak a terroristákkal szemben, akiket több országban kiterjedt hálózat segített korábban és segít most is.

Az öngyilkos merénylettől az utolsó pillanatban visszariadt belga-marokkói fixer kapcsolatait az elmúlt hónapok során részben feltárták, hat országban 18 feltételezett segítőjét vették őrizetbe; ez azonban phürroszi győzelem, hiszen az európai titkosszolgálatok biztosra veszik: november óta újabb terrorhálózatok épültek ki a kontinensen, ezek pedig képesek arra, hogy a párizsihoz hasonló merényletek sorát intézzék Európa ellen.

Erre utal az a jelentés is, amelyet a francia kormány részére készítettek a hatóságok. A New York Times-nak kiszivárogtatott beszámoló szerint a Da'es által Európába küldött terroristák részben az uniós hatóságok működési hiányosságaira építették tervüket:  a gyenge határellenőrzéseket és az uniós tagállamok közti információcsere hiányát kihasználva (a hármójukkal szemben érvényben lévő nemzetközi elfogadtóparancsok ellenére) utaztak szerte Európában, és a párizsi rendőrség túlterheltségét figyelembe véve szervezték meg elterelő hadműveleteiket; a november 13-iki utcai lövöldözések célja a nyomozás szerint mindössze annyi volt, hogy elvonja a figyelmet a valódi célpontokról: a nemzeti stadionnál tervezett bombarobbantásokról, illetve a Bataclan aprolékosan megtervezett ostromától.

A terrroristák riasztó szervezettsége nem csak itt vált nyilvánvalóvá: a Szíriát megjárt merénylők széles körű kiképzést kaptak. Volt, aki könnyen hozzáférhető alapanyagokból is elkészíthető bombamellények készítésében szerzett meglepő jártasságot (a terroristák által használt TATP-bombák előállítása a szakértők szerint meglehetősen bonyolult, annak ellenére, hogy a hozzávalók – 9 voltos elem, acetonos körömlemosó, hidrogén-peroxidos hajfesték – alapján pofonegyszerűnek tűnik), másokat a városi harci stratégiákra és fegyverhasználatra képeztek ki. Mozgásukat egy Belgiumban élő, ügyes hamisító segítette, aki hamis dokumentumokkal látta el őket. Azaz rendelkeztek minden háttértámogatással, ami egy terrorhálózat működtetéséhez szükséges.

A jelentés ráadásul a korábbi, rendre meghiúsított támadásokat is új megvilágításba helyezi: a francia hatóságok szerint Abdelhamid Abaaoud, a párizsi merénylők vezetője által koordinált első merényletkísérletek csak "tesztek" voltak, amelyek egyrészt a hatóságok éberségét, másrészt a kiépülőben lévő hálózat működőképességét tették próbára. A francia rendőrség gyanúja szerint

az Abaaoudéket segítő bombagyáros minden bizonnyal azóta is zavartalanul tevékenykedik valahol Európában.

Ez azért is riasztó, mert a beszámoló szerint a párizsi támadás a Da'es számára is új fejezetett nyitott az európai akciók sorában. A korábbi, kizárólag zsidó érdekeltségekhez köthető, bizonyíthatóan izraeli kapcsolatokkal rendelkező, szimbolikusnak számító célpontokat feladva bárki és bármi célkeresztbe kerülhet. Ahogy a francia dzsihadisták "keresztapja" fogalmazott a Da'es egy kiadványában:

csapjatok le mindenre és mindenkire.

A párizsi támadások túlélőinek beszámolóiból az is kiderült, hogy Abdelhamid Abaaoud sokat tanult az előző két évben levezényelt, rendre meghiúsult akciókból. Az ott elkövetetett hibáknak november 13-án nyoma sem volt: a terroristák, hogy kommunikációjukat elfedjék, a Bataclannál túszul ejtett fiatalok telefonjait használták, az alig egy-két órával korábban aktivált készülékeket úgy dobálták el, mint mások a használt zsebkendőt. Elektronikus kommunkációik nyomaira azóta sem sikerült rábukkanni, a rendőrök ebből biztosra veszik, hogy az előző európai támadásokkal ellentétben ezúttal kifinomult kódolást használtak. Erre utal a Batalclan elleni támadás egyik túlélőjének beszámolója is, aki a Mátrix című filmben látottakhoz hasonló jelentet írt le vallomásában, azt sugallva, hogy a terroristák informatikai képzést is kaptak.

"Az egyik terrorista előhúzott egy laptopot, a falnál felcsapta, és mikor bekapcsolt, a képernyőn csak érthetetlen jelek sora látszott. Bizarr volt – csak sorokat bámult, programkódot. Semmi kép, se internet."

A nyomok szisztematikus eltüntetése egyúttal rendkívüli fegyelmezettségre és katonás rendre utal: ez is egy aggasztó újdonság az előző terrorkísérletekhez képest. A szemtanúk leírása és a rendőrségi nyomozás jegyzőkönyveinek nyilvánosságra hozott részletei alapján  a párizsi támadók bármelyik Drágán add az életed film gonosztevői is lehetnének. Ellenük pedig csak a John McClane-féle hétköznapi szuperhősöknek van esélyük.
 

(New York Times)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére