Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiszelly a közös uniós hitelről: a pénzért cserébe le kell nyelni az eurókötvényt

Fábián Eszter

2020.06.07. 18:45

Sokadik bűnbeesésnek nevezte Kiszelly Zoltán politológus a tagállamokkal közösen tervezett európai uniós hitelt. A szakértő szerint most az eurókötvény következik az unió porondján, amellyel kivásárolják a tagállamokat, amit mellesleg tilt az EU alapszerződése.

Fábián Eszter: Sebastian Kurz időbeni korlátozást követelt, hogy valóban koronagyorssegélyről legyen szó, ne pedig a „hátsó ajtón besurranó adósságunióról”. Mennyire kell tartani az osztrák kancellár által idézett veszélytől?

Kiszelly Zoltán:

Valós veszély, hogy ez valaminek a kezdete, és nem egy egyszeri alkalom.

Ez csak egy kísérleti projekt, amit majd sokkal nagyobb összegek követnek. Kurz arra gondolt, hogy ez mindenképp egyszeri alkalom maradjon, és pár éven belül ne az derüljön ki, hogy elfogyott a pénz és még többször ennyire lenne szükség.

Fábián: A törlesztési terheket ugyanolyan arányban kellene megosztani, mint eddig a költségvetési befizetéseket, a hitelfelvétellel szerzett forrást viszont rászorultsági alapon osztanák el. Magyarország ezzel a konstrukcióval mit nyerhet?

Kiszelly: A helyeztünk sokat javult. Az eredeti német-francia javaslatban csak a GDP-csökkenést vették volna figyelembe, és mivel nálunk nem csökken annyira a GDP, ezért Magyarország csak 4 milliárdot kapott volna. Most, hogy a visegrádiak javaslatát is nézték, és a GDP-csökkenés mellett a munkanélküliséget is figyelembe veszik, így hazánknak 7 milliárdot állapítottak meg. Kapunk pénzt, de cserében megkapjuk az eurókötvényeket.

Tehát nem pusztán egy hátsó ajtós adósságunió, hanem hátsó ajtós, eurózónán túllépő eurókötvényről van szó.

Fábián: Az EU-nak több szempontból is fontos szereplő Olaszország, ebből kifolyólag, hogy őket (illetve a spanyolokat) segítsék, képesek másokat – szívüknek kevésbé kedves országokat – eladósítani?

Kiszelly:

Mostantól gyakorlatilag az északiak mellett mi is hitelezzük a délieket, akik az életszínvonaluk fenntartására költik a pénzt és még büszkék is rá, hogy ezt nem akarják visszafizetni.

A baloldali spanyol kormány ebből fizetné az alapjövedelmet. Az olaszok 174, a spanyolok 140 milliárd eurót kapnak, ennek kétharmada vissza nem térítendő támogatás. Miután egyhangúságra van szükség, hogy az EU mint príma adós felvehessen hitelt, ezért nyilván mézet kell kenni a madzagra, hogy a kelet-közép-európaiak – lengyelek, magyarok – megszavazzák azt. A másik pedig, hogy Olaszország nélkül nincsen euró, euró nélkül pedig nincsen Európai Unió. Ezért kell őket mindenáron benntartani az unióban.

Fábián: Mik a terveik Olaszországgal?

Kiszelly: Az a terv, hogyha megbukik a mostani kormány – bár ekkora támogatással nem valószínű –, akkor megint egy technokrata miniszterelnök következzen, ne Salvini. Szerintük Olaszország így marad az eurozónában, és így megmarad a mostani EU is.

Az a trükk, hogy nem az olaszok döntik el, hogy ki legyen a miniszterelnökük, hanem majd Brüsszel gondoskodik egy technokrata miniszterelnökről.

 

Fábián: A Next Generation EU-programmal azok az országok járnak a legjobban, akiknek leginkább szükségük van hitelre, hiszen vannak esetek, amikor ezt a támogatást vissza sem kell fizetni. Hazánk uniós viszonylatban ezen a téren hol helyezkedne el?

Kiszelly: Magyarország miatt erre nem lett volna szükség. Nyilván ha osztanak ingyenpénzt, akkor beáll ő is a sorba. Ez egy csapda is, mert akkor hozzá kell járulnunk az eurókötvényhez, amiért cserében kapuk 7 milliárd eurót, amit pont 2021-2022-ben lehetne elkölteni. Ez a friedmani értelemben vett helikopterpénz, amit majd a jövő generációja fizet vissza.

2058-ban, amikor ez a hitel lejár, Ursula von der Leyen 99 éves lesz, Merkel 103.

Míg 2008-ban a Gyurcsány-kormány csak IMF-pénzzel tudta konszolidálni az akkori válságot, a mostani kormány erre nem szorulna rá. Ez főképp a spanyoloknak és az olaszoknak mentőöv. A német lapok már azt írják, hogy a németek egy az egyben megfinanszírozzák az exportjukat és a kamatfizetést, tehát amit az olaszok kapnak, fizethetik vissza német, holland, francia bankoknak kamatként.

Fábián: Más programoknál nem lennének az országok számára előre leosztott összegek. Ez mennyiben adhatna okot visszaélésre az Európai Bizottság részéről?

Kiszelly: Furcsa dolgok mennek Brüsszelben. Elengedték a költségvetési fegyelmet, pont a déliek miatt, akiket kiengednek a neoliberális költségvetési szigorból és cserében minket, keletieket bevesznek a demokráciaszigorba. Ez kettős mérce. Azokat az értékeket keresik rajtunk, amiket pont ők sértenek meg. Évente monitoroznák az országokat, így folyamatos lenne a nyomás. A költségvetésbe kommunikációs trükként „új” prioritásokat hoznának be, mert ezzel szemben a mi prioritásaink (a mezőgazdaság a kohézió, strukturális alapok) „régi” prioritásokká válnának. Nekünk mindegyik egyformán fontos, mi is szeretjük a digitalizációt és a versenyképességet, de szeretjük a kohéziót is. Ők viszont a digitalizációt szeretik, a kohéziót nem, mert abból már nem ők profitálnak. A bizottság ezt a pénzt az EU versenyképességének javítására adná, de ezen 20 éve nem sikerül javítani. Ez pluszpénz, ezért ezeket a célokat nyilván a magyar kormány is támogatja, mivel fejlődni kell, nem maradhatunk le.

Az integrációval kapcsolatban ez egy bűnbeesés, mert az alapszerződések tiltják, hogy az unió eladósodjon és tagországok költségvetését finanszírozza. Az alapító atyák sem szerették volna ezt, utódaik most mégis megteszik.

Az Európai Központi Bank már ellőtte a puskaporát – 3 ezer milliárd eurót pumpált az eurozónába, minden eredmény nélkül. A déliek a pénzt a status quóra költik és nem a reformokra. Papíron az „új” prioritásokra kapják a pénzt, ám nyilván nem fogják ezt rajtuk számonkérni.

Fábián: Varga Judit igazságügyi miniszter még a bejelentést megelőzően úgy fogalmazott: a sikeres védekezés nem büntethető a források átcsoportosításával. A fejletlenebb országok felzárkózása továbbra is prioritás, ezért ragaszkodnak a kohéziós források megőrzéséhez.

Kiszelly: Az 1100 milliárdos új hétéves költségvetésben lesz kohéziós forrás. A mostani tárgyalások eredményeként jó az esélyünk arra, hogy ne 24%-kal csökkenjen a visegrádi és a balti államok részesedése, mint ahogy azt az előző parlamenti bizottság is javasolta. Nagy a kísértés. A 750 milliárd ránk eső részével kompenzálnak minket, de cserében le kell nyelni az eurókötvényt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Novák Katalin: a családalapítás előtt állók számíthatnak az állam segítségére

A családalapítás előtt állók számíthatnak az állam, és azon keresztül a többi magyar ember segítségére – hangsúlyozta az október 1-jétől hivatalba lépő családokért felelős tárca nélküli miniszter a Mandiner online kiadásában szerdán megjelent interjúban.

A hét vicce: sztrájkot tartanak holnap az önkényesen elfoglalt SZFE dolgozói

A hét vicce: sztrájkot tartanak holnap az önkényesen elfoglalt SZFE dolgozói

Lehet, hogy egész délután zárva lesz a büfé és a sötétben fórumoznak az SZFE épületét elfoglaló (senkire sem) hallgatók. Bizony!

„A kárpátaljai magyar közösség továbbra is számíthat a kormány támogatására”

A kárpátaljai magyar közösség a jövőben is számíthat a magyar kormány feltétlen támogatására, mert egymás nélkül sem a kisebbség, sem az anyaország nem tud erős, sikeres és teljes lenni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitóján, amelyen az iskola Rákóczi-díjjal tüntette ki a magyar diplomácia vezetőjét.

Ez történt ma

Ez történt ma

A mai legfontosabb írásaink egy cikkben.

Nagy-Britanniában a vállalatok nem készültek fel a BREXIT utáni kereskedelemre

A brit vállalatoknak nem egészen a negyede tartja magát teljesen felkészültnek arra, hogy a jövő évtől megváltoznak Nagy-Britannia és az Európai Unió kereskedelmének szabályozói – mondta szerdán a brit kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője. Hozzátette: a kormány elméleti forgatókönyvei alapján emiatt akár súlyos fennakadás is kialakulhat a kontinensre vezető legforgalmasabb átkelő útvonalakon.

Járvány ide, járvány oda, Alan Kurdi megállíthatatlan

Járvány ide, járvány oda, Alan Kurdi megállíthatatlan

Marseille partjaihoz szállít 125 migránst az Alan Kurdi embercsempész-hajó.

Romániában ismét rekordot döntött a napi esetszám

Romániában ismét megdőlt az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések rekordja szerdán, amikor 1767 új esetről számolt be a stratégiai kommunikációs törzs (GCS).

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére