Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kiszabadult a börtönből a Balin elkövetett terrortámadás iszlamista kitervelője

888/MTI

2021.01.08. 13:18

Kiszabadult a börtönből pénteken Indonéziában Abu Bakar Bashir iszlamista hitszónok, akiről azt tartják, hogy ő tervelte ki a 2002-ben Balin elkövetett, több mint kétszáz ember halálát okozó terrortámadást.

A most 82 éves férfit nem a Balin elkövetett vérengzésben játszott közvetlen szerepéért ítélték el, hanem terrortámadásokra való felbujtás miatt kapott 15 évet, illetve azért, mert segített megszervezni az iszlamisták egy kiképzőtáborát a nyugat-indonéziai Aceh tartományban.

Bashir 10 év börtönbüntetés letöltése után szabadult, azzal a feltétellel, hogy részt vesz egy deradikalizációs programban. Sokan tartanak viszont attól, hogy továbbra is nagy befolyása lesz a helyi szélsőséges körökre.
Bashirt tartják az al-Kaidához köthető indonéziai Jemaah Islamiyah terroristacsoport szellemi vezetőjének, bár elemzők szerint irányító szerepe mára jelentősen gyengült. A radikális hitszónok 2014-ben a börtönben az Iszlám Állam terrorcsoportnak fogadott hűséget.

Eddy Hartono, Indonézia terrorizmusellenes ügynökségének vezetője azt mondta: abban reménykednek, hogy szabadulása és a deradikalizációs program után Abu Bakar Bashir már békés hangvételű, megnyugtató szónoklatokat fog tartani.

A Balin elkövetett támadás után Ausztrália és az Egyesült Államok támogatásával Indonézia elitalakulatot hozott létre, amely az utóbbi években a Jemaah Islamiyah számos fegyveresét őrizetbe vette vagy likvidálta, sikerrel meggyengítve ezzel a szervezetet. Ugyanakkor Indonéziában több új szélsőséges csoport is létrejött, az Iszlám Államot követve, és ezek aktívan hajtanak végre támadásokat a világ legnépesebb muszlim országában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére