Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kínai harci gépek ismét berepültek a tajvani légtérbe

Ányos Miklós

2020.09.19. 17:30

Egy kínai lap szerint ez „nem figyelmeztetés, hanem a sziget visszavételének főpróbája.”

A kínai védelmi minisztérium pénteken jelentette be, hogy hadgyakorlatot kezdenek a Tajvani-szoros közelében. A gyakorlat egybeesik azzal, hogy csaknem egy hónap leforgása alatt már a második magas rangú amerikai tisztségviselő látogat a Kína által magáénak tartott, ám saját kormányzattal rendelkező szigetre. Keith Krach gazdaságfejlesztésért felelős amerikai külügyi államtitkár csütörtökön érkezett Tajvanra, ahol pénteken találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel és más magas rangú tajvani tisztségviselőkkel, szombaton pedig Li Teng-huj korábbi tajvani elnök temetésén vett részt.

A tajvani védelmi minisztérium szombaton közölte: legalább 19 kínai harci repülőgép repült be a szigetország légvédelmi azonosítási zónájába. Tajvan vadászgépeket küldött a helyszínre, hogy figyeljék a kínai gépek manővereit, és ráirányította a térségre a légvédelmi radarjait.

Pénteken a tárca arról tájékoztatott, hogy két kínai bombázót és 16 vadászgépet észleltek a légterükben, ami sokkal több mint a korábbi, hasonló incidensekkor.

A Peking szócsövének tartott Global Times szombati vezércikkében úgy fogalmazott, hogy a Tajvani-szoros közelében folyó hadgyakorlat „nem figyelmeztetés, hanem a sziget visszavételének főpróbája”. Abban az esetben, ha Tajpej megszegi a 2005-ben elfogadott, úgynevezett elszakadás elleni törvényt, akkor azzal háborút fog kirobbantani, és Peking „eltörli a föld színéről” Caj Jing-ven tajvani elnököt – fogalmazott a kínai lap.

Az elszakadás elleni törvény kimondja, hogy amennyiben Tajvan bármilyen lépést tenne a függetlenedés irányába, vagy a békés újraegyesítés lehetőségei végképp kimerülnek, Kínának minden szükséges intézkedést meg kell tennie az ország szuverenitásának és területi egységének védelmében.

 

MTI

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére