Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kínában jöhet a járvány második hulláma?

888.hu

2020.03.19. 09:55

Bár nem jelentettek új megbetegedést szerda éjfélig a járvány kínai gócpontjának számító, közép-kínai Vuhanból, ahonnan az új koronavírus terjedése tavaly év végén elindult, de az egyik vezető brit egyetem szerint még nem múlt el Kínában a veszély. Az Imperial College London tanulmánya szerint hiába került át a járvány súlypontja Európába, Kínát egy második kitörési hullám fenyegeti azért, mert úgy tűnik, lazul az emberek közötti távolságtartás fegyelme – írja az Origo. Ha az emberek újra intenzívebben lépnek egymással érintkezésbe, azzal elérkezhet az elsőhöz hasonlóan intenzív járványhullám – írja az Asia Times. A tanulmányok szerint ebben az időszakban még mindig elengedhetetlen, hogy az emberek távolságot tartsanak egymástól annak érdekében, hogy a vírus terjedése visszaszoruljon. Ezért nagyon fontos – bármilyen kellemetlen is – az otthonokba zárkózás, az önkéntes otthoni karantén vállalása és az iskolák, különböző intézmények bezárása.

A tanulmány szerzői szerint erre az intenzív „beavatkozási csomagra” a társadalom életében egészen addig szükség van, illetve az elkülönülést addig fenn kell tartani, amíg elkészül a kórokozótól védő vakcina. Ehhez viszont a kutatók szerint legalább 18 hónap, vagy ezt is meghaladó az idő szükséges. A kutatók szerint, ha lazítanak a szigorításokon, akkor óhatatlanul felgyorsul, erőre kap a fertőzés továbbadása.

Kína és Dél-Korea esetében azt látjuk, az elkülönülés működik rövid távon. Meg kell vizsgálnunk, hogyan működne hosszú távon, és hogyan lehetne csökkenteni annak társadalmi és gazdasági költségeit

– fogalmaznak a kutatók tanulmányukban.

Kína esetében ez most különösen aktuális, mert a kevesebb megbetegedés miatt már március eleje óta kezdtek fokozottan visszatérni az emberek munkájukhoz, kezdtek visszatérni a hétköznapi élethez – írja az Origo. Ezek a folyamatok viszont eredményezhetik a járvány második hullámának elindulását.

Kína egyik magas rangú tisztviselője, az ország ENSZ-missziójának korábbi tagja elmondta, hogy a gyárak sorra nyitnak újra: az olyan nagy gazdasági csomópontok üzemei, mint Sanghaj, Csungking, vagy Kuangtung tartomány termelőegységei, már 90 százalékban kinyitottak és megkezdték a visszaállást a normál termelési rendre.

A kínaiak minden pesszimista forgatókönyv ellenére pozitívan látják saját helyzetüket:

A tavaly decemberben indult járvány a végéhez közeledik. Még várunk egy hónapot a hivatalos állásfoglalással, de az én személyes véleményem már most is az, hogy a határozott megelőző intézkedéseknek köszönhetően egy második kínai hullám nem túl valószínű

– monda Cao Wei, egy pekingi centrumkórház fertőző betegségekkel foglalkozó egységének helyettes vezetője.

Ennek az optimizmusnak ellentmond, hogy az utóbbi időben Kínába inkább visszahurcolják a külföldiek a betegséget, pont most, amikor az ország látni vélné a járvány lecsengését. Nagyobb városaikban, belépési pontjaikon épp ezért karanténokat állítottak fel az érkezőknek, és nem csak a külföldieknek kell átesniük a szigorú ellenőrzéseken, saját állampolgáraikat is elkülönítik és kéthetes otthoni karanténra szólítják fel őket.

A hongkongi egészségvédelmi intézet már használja is a fertőzés „második hulláma” kifejezést, friss, március 17-én közzétett jelentésében.

Az sem ad okot az örömre, hogy Kína túl korán lazított a korlátozásokon – egyszerűen nem vár eleget addig, amíg újra beindítja a hatalmas ország ipari gőzhengerét. Csakhogy ez azzal jár, hogy a szigor enyhülésével milliók indulnak meg újra országon belül: óriási tömegekről van szó, több száz millió munkavállalóról. Ez pedig megágyaz annak a félelemnek, hogy a kínaiak egyszerűen szét fogják hordani a még potenciálisan lappangó betegséget országukon belül. Ez pedig megismételheti azokat a károkat és veszteségeket, amiket az első járványhullám okozott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Már majdnem 400 ezren töltötték ki a Nemzeti Konzultációt

A hétfő reggeli összesítés szerint eddig 396 ezren töltötték ki a Nemzeti Konzultációt – jelentette be az Országgyűlésben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. A parlamentben napirend előtt szó volt a pedofília elleni szigorúbb szabályozásról is.

Orbán Viktor: Andrzej Duda győzelme kritikus fontosságú a régió jövőjét illetően

Orbán Viktor: Andrzej Duda győzelme kritikus fontosságú a régió jövőjét illetően

A magyar-lengyel barátság a közép-európai összefogás motorja és az európai politika meghatározó tényezője.

A német vállalatok fele állandósítaná az otthoni munkavégzést

A német vállalatoknak kicsivel több mint a fele állandósítani tervezi a járványvédelmi karantén során bevezetett otthoni munkavégzést a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.

Fejbe lőttek egy fiatal anyukát BLM-aktivisták, mert azt mondta, minden élet számít

Fejbe lőttek egy fiatal anyukát BLM-aktivisták, mert azt mondta, minden élet számít

Jessica Doty Whitaker bűne az volt, hogy azt mondta néhány Black Lives Matter-aktivistának, hogy „minden élet számít”. Egy hároméves kisfiút tettek árvává.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére