Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kína kilőtt két rakétát a semleges Dél-kínai-tengerre

Békési Marcell

2020.08.27. 07:40

Diplomáciailag ez nagyjából olyan jelzés, mint amikor a kutya körbepisili a környék fáit. A probléma az, hogy már Amerika is megtette, és még öt másik ország is.

Távol-Kelet legfőbb gócpontja a nyersanyagkincsekben gazdag és kereskedelmi forgalom alapján is kiemelkedő fontosságú tenger, melyen igazságosan hat országnak kellene osztoznia.

Egy szűk évtizede viszont Kína – aki már harminc éve magának követeli a tengert – egy huszárvágással oldotta meg a jogi vitát: felhúzott néhány mesterséges szigetet a terület közepén, és a magáénak követeli nagyjából az egészet.

Mivel ez annyira nem nyerte el a vitnamiak, indonézok, malájok, stb. tetszését, a helyzet viszonylag feszült, épp ezért a SCMP reggeli cikke sem lehet meglepő.

A lap kínai hadsereghez közel álló forrása szerint a szerdán reggel kilőtt rakéták közül az egyik egy „repülőgéphordozó-romboló” volt, egyértelmű figyelmeztetésként az Egyesült Államoknak. A lépés ugyanis egy nappal azután történt, hogy Kína szerint egy amerikai U-2-es kémrepülőgép berepült az általa önkényesen kijelölt azonosítási övezetbe, miközben a kínai haditengerészet éppen ötnapos gyakorlatot tartott az ország északi partszakaszánál fekvő Pohaj-tengeren.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére