Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kína berágott, úgy érzi provokálja őket az USA

888, MTI

2020.06.11. 19:21

Mindez egy Tajvan felett átrepülő amerikai katonai repülőgép miatt.

A tajvani ügyekért felelős kínai iroda szóvivője kijelentette,

az Egyesült Államok akciója sérti Kína szuverenitását, illetve biztonsági és fejlesztési érdekeit. Mint mondta, ezzel megsértették a nemzetközi jog és kapcsolatok alapelveit is.

 

A tajpeji védelmi minisztérium korábban ugyanis közölte, hogy az amerikai hadsereg egyik katonai szállítógépe kedden átrepült a sziget felett, miután a tajvani légierő távozásra kényszerített néhány kínai harci gépet, amelyek rövid időre behatoltak az önmagát kormányzó sziget légterébe. A tájékoztatás szerint az amerikai haditengerészet egyik, logisztikai műveleteket támogató, C-40A típusú szállító repülőgépe engedélyt kért és kapott a tajvani légtér használatára, illetve le is szállt az egyik helyi repülőtéren.

Peking álláspontja szerint az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület. Tajpej és Peking között ráadásul fagyossá vált a kapcsolat azt követően, hogy a januárban újraválasztott Caj Jing-ven elnök vezette tajvani kormányzat elveti azt az 1992-es megállapodást, amely tartalmazza az „egy Kína” elvet. Márpedig ennek elismerését Peking a mindenkori kétoldalú tárgyalások alapfeltételének tekinti. A kínai kormány azóta diplomáciai eszközökkel próbálja korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Tajvan mindazonáltal jelentős amerikai támogatást élvez, annak ellenére, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Washingtonnal. Az Egyesült Államok Tajvan első számú fegyverszállítója és kulcsfontosságú partnere.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére