Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kim Dzsong Un a kommunikációs kapcsolatok helyreállítását ígéri

888.hu

2021.09.30. 08:20

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ígéretet tett arra, hogy októbertől helyreállítja a közvetlen kommunikációt Dél-Koreával, ajánlatot téve ezzel a megosztott félsziget békéjének megteremtésére – jelentette csütörtökön a phenjani állami média.

 

A kommunikációs vonalakat 13 hónapos leállást követően júliusban újra üzembe helyezték, de Phenjan már augusztusban leállította a rendszeres kapcsolattartást Szöullal, amikor tiltakozása ellenére az Egyesült Államok és Dél-Korea ismét közös hadgyakorlatot tartott.

Az ország legfelsőbb törvényhozása, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülésén tartott szerdai beszédében Kim ismét bírálta az Egyesült Államokat, mert az továbbra is „ellenséges politikát” folytat Észak-Koreával szemben – jelentette a KCNA hírügynökség.

Az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti, a nukleáris fegyverek eltávolításáról és a nemzetközi szankciók enyhítéséről szóló tárgyalások mintegy két éve holtpontra jutottak, de a Joe Biden elnök által vezetett új amerikai kormány tagadja, hogy ellenséges szándékai lennének Phenjannal szemben, és azt állítja, hogy kész találkozni az észak-koreai féllel – emlékeztet jelentésében a Kyodo japán hírügynökség.

Sem célunk, sem okunk nincs arra, hogy provokáljuk Dél-Koreát, és eszünkben sincs kárt okozni neki, ezért Dél-Koreának azonnal meg kell szabadulnia ettől a téveszmétől, a válságtudattól és attól a fenyegetettségérzettől, hogy el kell hárítania az északi provokációkat”

– idézte Kimet a KCNA. A vezető azt is mondta, hogy „az egész koreai nemzet” szeretné „az észak–déli kapcsolatok mielőbbi kilábalását a jelenlegi holtpontról, és a tartós béke megteremtését a Koreai-félszigeten” – jelentette a hírügynökség.

Washingtonnal kapcsolatban azonban Kim azt mondta: „Az Egyesült Államok továbbra sem hajlandó változtatni fenyegető katonai fellépésén, és ellenséges politikát folytat” Észak-Koreával szemben. A Biden-kormányzat a „diplomáciai elkötelezettséget” és az „előfeltételek nélküli párbeszédet” hirdeti, de ez nem több, mint egy kicsinyes trükk a nemzetközi közösség megtévesztésére és ellenséges cselekedeteinek leplezésére” – hangoztatta.

A legutóbbi amerikai–dél-koreai hadgyakorlatokat Észak-Korea ismét „háborús próbaként” értékelte, és fokozott katonai tevékenységgel válaszolt, például ballisztikus rakéták kísérleti kilövésével. Néhány külügyi szakértő szerint ugyanakkor Phenjan nyitva hagyta az ajtót egy esetleges észak–déli csúcstalálkozó lehetősége előtt, nyilvánvalóan azért, hogy gazdasági segítséghez juthasson Dél-Koreától – írja a Kyodo. Észak-Koreát súlyos élelmiszerválság sújtja az országot ért természeti csapások következtében, valamint a legfontosabb gazdasági partnerével és szövetségesével, Kínával folytatott kereskedelmének a koronavírus-járvány okozta visszaesése miatt.

Phenjan azt állítja, hogy az országban nincsenek koronavírusos esetek, de feltételezések szerint valójában ki van téve a járványos betegségeknek az élelmiszerek és az orvosi felszerelések hiánya miatt, aminek okai nagyrészt a nukleáris és ballisztikus fegyverkezési ambícióinak meghiúsítására irányuló nemzetközi gazdasági szankciók.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére