Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kihullhatnak a dánok az Europolból

888.hu

2015.12.04. 09:20

Dánia kormányfõje azonban fenntartaná országa együttmûködését az uniós rendõrségi ügynökséggel.
KOPPENHÁGA, 9:20

Dánia többsége egy csütörtöki referendumon döntött: a skandináv ország fenntartja az 1990-es évek elején kapott felmentését az európai uniós bel- és igazságügyi szabályok alkalmazása alól.

A szavazás alapján a dánok 53,1 százaléka utasította el a kormány javaslatát, hogy erősítsék meg a rendőrségi és biztonsági együttműködést az unióval, átvéve bizonyos EU-szabályokat a bel- és igazságügyi együttműködés területén, és csak 46,9 százalékuk szavazott igennel. A szavazáson az arra jogosultak 72 százaléka jelent meg.

Lars Lokke Rasmussen kormányfő az éjjel közölte, hogy tárgyalásokat kezd annak érdekében, hogy országa egyfajta különmegállapodás révén fenntarthassa együttműködését az uniós rendőrségi ügynökséggel, az Europollal.

A nem szavazatok csütörtöki győzelmével Dánia azt kockáztatja, hogy kizárják a tagállami rendőrségek együttműködését segítő Europolból, miután az – a 2009-es Lisszaboni Szerződés értelmében – 2016-tól a tagállamok igazságügyi és belügyminiszterei által ellenőrzött, nemzetek fölötti ügynökségként fog működni. Ez különösen fájdalmas lenne a skandináv országnak, mivel statisztikai adatok szerint a dán rendőrség más tagállamok rendőrségénél tízszer gyakrabban veszi igénybe az Europol bűnügyi adatbázisát (EIS).
Ez egy világos nem

– ismerte el Rasmussen a népszavazás eredményéről tartott sajtóértekezletén, hozzátéve, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja azoknak a dánoknak a döntését, akik attól tartanak, hogy elveszthetik az ellenőrzést saját sorsuk felett.

A kormányfő ugyanakkor bejelentett, hogy hétfőn tárgyalásokat kezd a dán parlamenti pártokkal, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, illetve Jean-Claude Junckerrel annak érdekében, hogy párhuzamos megállapodásra juthassanak az Europollal való együttműködés fenntartása érdekében.

Tapasztalatom szerint az igen és a nem hívei abban egyetértenek, hogy katasztrófa lenne Dánia és a dán rendőrség számára, ha kimaradnánk az Europolból"

– mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy ebből nyilvánvalóan az következik, hogy meg kell próbálni tárgyalni egy olyan megoldásról, amelynek értelmében Dánia bennmaradhat az Europolban.


A Rasmussen vezette kormányzó liberális párt és az ellenzéki szociáldemokraták az "igenek" mellett kampányoltak, mivel véleményük szerint a dánok biztonsága súlyosan megszenvedné, ha Dánia kénytelen lenne kilépni az ügynökséggel való egyműködés kereteiből.

Az Europollal való együttműködést a szélsőbaloldali Vörös-Zöld Szövetség, a Liberális Szövetség és az euroszkeptikus Dán Néppárt is a fenntartaná, ugyanakkor azzal érveltek a "nemek" mellett, azaz a szóban forgó 22 uniós bel- és igazságügyi szabály átvétele ellen, hogy azzal a skandináv ország az EU-t sújtó menekültválság közepette elvesztené az ellenőrzést saját bevándorlási politikája felett.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére