Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kihullhatnak a dánok az Europolból

2015.12.04. 09:20

KOPPENHÁGA, 9:20

Dánia többsége egy csütörtöki referendumon döntött: a skandináv ország fenntartja az 1990-es évek elején kapott felmentését az európai uniós bel- és igazságügyi szabályok alkalmazása alól.

A szavazás alapján a dánok 53,1 százaléka utasította el a kormány javaslatát, hogy erősítsék meg a rendőrségi és biztonsági együttműködést az unióval, átvéve bizonyos EU-szabályokat a bel- és igazságügyi együttműködés területén, és csak 46,9 százalékuk szavazott igennel. A szavazáson az arra jogosultak 72 százaléka jelent meg.

Lars Lokke Rasmussen kormányfő az éjjel közölte, hogy tárgyalásokat kezd annak érdekében, hogy országa egyfajta különmegállapodás révén fenntarthassa együttműködését az uniós rendőrségi ügynökséggel, az Europollal.

A nem szavazatok csütörtöki győzelmével Dánia azt kockáztatja, hogy kizárják a tagállami rendőrségek együttműködését segítő Europolból, miután az – a 2009-es Lisszaboni Szerződés értelmében – 2016-tól a tagállamok igazságügyi és belügyminiszterei által ellenőrzött, nemzetek fölötti ügynökségként fog működni. Ez különösen fájdalmas lenne a skandináv országnak, mivel statisztikai adatok szerint a dán rendőrség más tagállamok rendőrségénél tízszer gyakrabban veszi igénybe az Europol bűnügyi adatbázisát (EIS).
Ez egy világos nem

– ismerte el Rasmussen a népszavazás eredményéről tartott sajtóértekezletén, hozzátéve, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja azoknak a dánoknak a döntését, akik attól tartanak, hogy elveszthetik az ellenőrzést saját sorsuk felett.

A kormányfő ugyanakkor bejelentett, hogy hétfőn tárgyalásokat kezd a dán parlamenti pártokkal, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökével, Donald Tuskkal, illetve Jean-Claude Junckerrel annak érdekében, hogy párhuzamos megállapodásra juthassanak az Europollal való együttműködés fenntartása érdekében.

Tapasztalatom szerint az igen és a nem hívei abban egyetértenek, hogy katasztrófa lenne Dánia és a dán rendőrség számára, ha kimaradnánk az Europolból"

– mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy ebből nyilvánvalóan az következik, hogy meg kell próbálni tárgyalni egy olyan megoldásról, amelynek értelmében Dánia bennmaradhat az Europolban.


A Rasmussen vezette kormányzó liberális párt és az ellenzéki szociáldemokraták az "igenek" mellett kampányoltak, mivel véleményük szerint a dánok biztonsága súlyosan megszenvedné, ha Dánia kénytelen lenne kilépni az ügynökséggel való egyműködés kereteiből.

Az Europollal való együttműködést a szélsőbaloldali Vörös-Zöld Szövetség, a Liberális Szövetség és az euroszkeptikus Dán Néppárt is a fenntartaná, ugyanakkor azzal érveltek a "nemek" mellett, azaz a szóban forgó 22 uniós bel- és igazságügyi szabály átvétele ellen, hogy azzal a skandináv ország az EU-t sújtó menekültválság közepette elvesztené az ellenőrzést saját bevándorlási politikája felett.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

Vancsa Zalán ötmillió euróért ír alá a Manchester Cityhez

Orvosi vizsgálaton vesz részt Vancsa Zalán pénteken Manchester Citynél. Az MTK 17 éves futballistájának angliai pályafutásáról alig néhány hete állapodtak meg. Az angol bajnokcsapatot is működtető City Football Group holding ötmillió euróért veszi meg a fiatal magyar csatár játékjogát.

Megjelent a Szamizdat 16

Megjelent a Szamizdat 16

A miniszterelnök új írásában az Európai Bíróság hamarosan elkészülő ítéletéről és annak hatásáról értekezett. A szamizdatot módosítás nélkül közöljük.

Karácsonyék ellen vallott egy tanú, Bajnai és MZP Londonban egyeztetett

Karácsonyék ellen vallott egy tanú, Bajnai és MZP Londonban egyeztetett

Egy tanú részletes vallomást tett arról, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Berki Zsolt közreműködésével miként próbált vevőt találni a Városházára. Londonban pedig Bajnai és Márki-Zay tartott hosszú megbeszélést. Tízéves gyerekeket vettek fel egy LMBTQ-klubba, szüleik tudtán kívül.

Kálmán Olga és a hülyének nézett magyarok

Kálmán Olga és a hülyének nézett magyarok

A gyűlölet erőt ad. Sokkal több erőt ad, mint a hit, remény, szeretet. Kálmán Olgáról jutott eszembe ez a bölcsesség, aki úgyis mint egykori baromira függetlenobjektív műsorvezető, elment egykori munkahelyére, az ATV-be és tíz percen keresztül folyamatosan gyűlölködött.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére