Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kigyulladt egy atomerőmű Ukrajnában, reggelre eloltották

888.hu

2022.03.04. 07:40

Kigyulladt péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőmű az orosz csapatok támadását követően – közölte a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere.
Andrij Tuz nem sokkal korábban a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban azt mondta, hogy az orosz haderő ágyúzza az erőművet, és arra kérte őket, hogy állítsák le a nehézfegyvereket, mert valós a veszélye a nukleáris katasztrófának.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy az oroszok minden irányból tűz alá vették az atomerőművet, amelyben tűz ütött ki. A miniszter szerint, ha robbanás következik be, az tízszer nagyobb katasztrófát okozhat, mint a csernobili baleset, a világ eddigi legsúlyosabb nukleáris szerencsétlensége.
„Az oroszoknak azonnal abba kell hagyniuk a tüzelést, oda kell engedniük a tűzoltókat, és biztonságos övezetet kell létrehozni”
– írta a miniszter a közösségi oldalon.
Az ukrán energiaügyi minisztérium azt közölte, hogy a tűzoltók nem tudják megkezdeni az oltást, mert az orosz katonák lőnek rájuk.
A város polgármestere nem sokkal ezt megelőzően úgy nyilatkozott, hogy az orosz és az ukrán erők a település határában harcolnak.
A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.
Vlagyimir Putyin orosz elnök „felelőtlen lépései közvetlen fenyegetést jelenthetnek egész Európa biztonságára” – idézi a brit kormány közleménye Johnsont, miután a brit kormányfő telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A két vezető egyetértett abban, hogy kulcsfontosságú a tűzszüneti megállapodás létrehozása – tájékoztat az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére