Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kétséges, hogy átvészelik-e az ISIS pusztítását a régészeti kincsek

Sümeghi Lóránt

2017.02.26. 21:28

Az iraki és szövetséges erõk Moszul környéki elõrenyomulásával párhuzamosan egyre pontosabban sikerül felmérni a régészeti helyszíneket ért károkat, amelyek az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerint a feltételezettnél súlyosabbak.
PÁRIZS, 21:28

Az iraki és szövetséges erők Moszul környéki előrenyomulásával párhuzamosan egyre pontosabban sikerül felmérni a régészeti helyszíneket ért károkat, amelyek az ENSZ Nevelésügyi Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szerint a feltételezettnél súlyosabbak.

Az iraki és külföldi szakértők szerint elhúzódó harcra lesz szükség az Iszlám Állam terrorszervezet által okozott károk kijavításához. Az Iszlám Állam által 2014-ben kikiáltott "kalifátus" fénykorában több mint 4000 iraki régészeti helyszín került a terrorszervezet ellenőrzése alá.

"Csak az észak-iraki Moszul térségében legalább 66 régészeti helyszín pusztult el, többnek a helyén parkoló működik, tömeges pusztítást végezetek több muzulmán és keresztény vallási épületben, kéziratok ezreinek veszett nyoma – mondta Kaisz Rasíd iraki kulturális miniszterhelyettes az UNESCO által a hét végén Párizsban rendezett konferencián az iraki nemzeti örökség rehabilitációjáról.

A buldózerekkel és robbanóanyaggal megrongált Nimrúd ókori asszír város 80 százaléka elpusztult.

Moszulban, amelynek visszafoglalásáért nagyszabású offenzívát indított a hadsereg, a károk becslésével várni kell a harcok befejezéséig. A dzsihadisták 2014-es érkezésükkor az általuk bálványimádónak tekintett, az asszír és hellenisztikus korszakból származó számos értékes műtárgyat semmisítettek meg.

Az iraki hadsereg előrenyomulásával tett felfedezések nem túl biztatóak.

"Az ország egyik legfontosabb zarándokhelye, a januárban visszafoglalt Jónás próféta sírja (Nabi Junesz) jóval súlyosabb károkat szenvedett, mint gondoltuk" – mondta Szálim Halaf kulturális miniszter, aki szerint a mecsetet összeomlás fenyegeti az iszlamisták által ásott alagutak miatt. Halaf elmondta, hogy

a térségben 700 régészeti emléket kiástak az iszlám szélsőségesek, hogy a feketepiacon értékesítsék."

Az iraki hatóságok szerint az iszlamisták az iraki kulturális javak értékesítése mellett hamis ásatási engedélyeket adtak ki az általuk ellenőrzött területekre. Bagdad az Interpol segítségét kérte a külföldön eladott javak visszaszerzéséhez. Szakértők szerint évtizedekbe telhet, amíg biztonságossá teszik a helyszíneket, számba veszik a tönkretett vagy ellopott műkincseket, restaurálják és digitalizálják a megmarad kéziratokat, elkészítik a hiányzó műalkotások másolatát. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére