Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két olasz tartomány is szorgalmazza az orosz vakcina alkalmazását

888 - MTI

2021.02.04. 18:30

Olaszországban a két legnépesebb tartománnyal, Lombardiával és Lazióval az élen a régiók a Szputnyik V orosz vakcina alkalmazását szorgalmazzák a koronavírus elleni küzdelemben a többi oltás akadozó szállítása miatt – jelentette az olasz sajtó csütörtökön.

 

A nemrégiben lemondott kormány egészségügyi minisztere, Roberto Speranza, valamint a járványügyi biztos és a tartományok képviselői szerda esti internetes megbeszélésükön az orosz vakcina minél gyorsabb engedélyezését szorgalmazták.

Az oltóanyagok több forrásból való beszerzését sürgették az eddig rendelt vakcinaszállítmányok hetek óta tartó késése miatt, ami – hangoztatták – az egész eddigi oltási programot felborította.

A legnagyobb napilap, a Corriere della Sera az egészségügyi miniszter válaszát idézte, miszerint „nem szabad tartani egyes oltóanyagoktól a származásuk miatt”. Roberto Speranza ugyanakkor hozzátette, hogy Olaszország az orosz vakcina esetében is megvárja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezését.

Az Il Foglio beszámolója szerint a közel hatmillió lakosú Lazio egészségügyi tanácsosa, Angelo D’Amato kijelentette, „ha az orosz vakcina működik, használjuk”. D’Amato Magyarország példáját említette, hangoztatva, hogy „a geopolitikát a pandémiától külön kell választani”. A fővárosban, Rómában a tesztelések és az ezek során kiszűrt új fertőzöttek aránya továbbra is tíz százalék körüli.

A járványtól leginkább sújtott tízmilliós Lombardia tartományi alelnöke és egyben egészségügyi felelőse, Letizia Moratti szintén az orosz vakcina előtti nyitást kezdeményezte.

A sajtóban közölt hivatalos adatok szerint Olaszország április közepéig több mint 13,5 millió dózist akar beszerezni a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcináiból: kétmilliót februárban, négymilliót márciusban, további nyolcmillió ampullát áprilisban várnak. Köztük vannak az eddig késő, valamint az új szállítmányok is. A vakcinát a nyolcvan év feletti lakosság létszáma alapján osztják szét a tartományok között. Ebbe a korosztályba több mint négymillióan tartoznak. Később a nyolcvan év alattiak következnek, akiknek számát hatmillióra teszik a 74–79 évesek korosztályában.

Február 8-ától az AstraZeneca is ellátja Olaszországot.

Ezt az oltóanyagot az ötvenöt év alattiak kapják, elsőként az oktatásban dolgozók, a fegyveres erők és a rendfenntartó erők tagjai, továbbá a börtönök dolgozói és rabjai.

A bejelentések szerint a lakossági vakcinázást a tartományok a háziorvosi rendelőkben indítják el, minden oltásért tíz eurót fizetnek a rendelőnek, és majdnem harminc eurót, ha az orvos házhoz megy oltani.
Az olasz gyógyszerügynökség (Aifa) ezzel egy időben a gyógyult betegek úgynevezett monoklonális antitestjeinek használatát is engedélyezte.

December vége óta 2,2 millióan kaptak oltást, közülük több mint 867 ezren már a második dózisban is részesültek.

A halálos áldozatok száma csütörtökön átlépheti a 90 ezret.

A lombardiai Varese Covid-19-cel foglalkozó kutatóközpontja bejelentette, hogy a dél-afrikai és a brazíliai vírusmutáció is jelen van a térségben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére