Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két hónapon belül megalakulhat a cseh kormány

Tóth Dalma

2018.04.28. 21:50

Belsõ referendumban hoz végleges döntést a jövõbeni kormányban való részvételérõl a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) - errõl a CSSD központi bizottsága döntött szombaton a kelet-csehországi Hradec Královéban megtartott ülésén.
PRÁGA, 21:50

Belső referendumban hoz végleges döntést a jövőbeni kormányban való részvételéről a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) – erről a CSSD központi bizottsága döntött szombaton a kelet-csehországi Hradec Královéban megtartott ülésén.

A párttagok véleménynyilvánítására két hónapon belül kerül sor – írja az MTI.

A központi bizottság ugyanakkor megtiltotta az elnökségnek, hogy országos szinten bármi módon együttműködjön az általa szélsőségesnek minősített Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal. A párt közelmúltban megtartott kongresszusa azt a határozatot hozta, hogy a CSSD esetleges koalíciós együttműködése a választásokon győztes ANO mozgalommal nem támaszkodhat az SPD-re.

A mai tárgyalások alapján támogatást érzek ahhoz, hogy sikeresen tárgyaljunk az ANO-val az új kormányról, és az eredményt a tagságunk elé tárjuk"

– jelentette ki az ülés után Jan Hamácek pártelnök.

A belső szavazásban feltett konkrét kérdésről a pártelnökség fog dönteni. A voksolás akkor lesz érvényes, ha azon a párt 19 ezer fős tagságának legalább egynegyede részt vesz. 

A Cseh Szociáldemokrata Párt, amely a tavaly októberi választáson csak 15 képviselői mandátumot szerzett a parlament alsóházában, megosztott a kormánykoalícióban való részvétel kérdésében. A párt felsőházi csoportja a múlt héten nyilatkozatban bírálta az elnökség döntését. Milan Stech, a szenátus szociáldemokrata elnöke a szombati ülés után azonban azt mondta, hogy a belső referendum eredményét tiszteletben fogják tartani.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális és a mezőgazdasági tárcát.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Meghosszabbították Ukrajnában a hadiállapotot, újabb magyar mentőcsapatok utaznak Törökországba

Meghosszabbították Ukrajnában a hadiállapotot, újabb magyar mentőcsapatok utaznak Törökországba

Orbán Viktor felszólította Brüsszelt az EU-csúcsot előkészítő videókonferencián.

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Hamarosan a 116 főből és 19 mentőkutyából álló magyar mentőegység valamennyi tagja megérkezik Törökországba, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyszínen lévő alakulata már három embert mentett ki élve a romok alól, köztük egy gyereket – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden.

A világbajnok Magnus Carlsen nem akar orosz sakkozókat látni a versenyeken

A világbajnok Magnus Carlsen nem akar orosz sakkozókat látni a versenyeken

A sakkvilágbajnok Magnus Carlsen úgy véli, hogy az orosz játékosokat el kell távolítani a nemzetközi versenyekről.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére