Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Keleten a helyzet változatlan: Románia most éppen tengeralattjáróval menõzik

888.hu

2018.02.01. 14:18

Románia minden erejével azon van, hogy alaposan benyaljon az új amerikai adminisztrációnak. Tudja, hogy saját jogon soha nem lesz önálló, független állam, így megpróbálja megvásárolni szuverenitását. Keleti szomszédunk legújabb dilije az, hogy tengeralattjárót fog vásárolni vagy építeni. Még õk sem döntötték el.
BUKAREST, 14:18

Románia minden erejével azon van, hogy alaposan benyaljon az új amerikai adminisztrációnak. Tudja, hogy saját jogon soha nem lesz önálló, független állam, így megpróbálja megvásárolni szuverenitását. Keleti szomszédunk legújabb dilije az, hogy tengeralattjárót fog vásárolni vagy építeni. Még ők sem döntötték el. De, amúgy is mindegy, úgyis átállnak a vége előtt az oroszokhoz.

Az első hírek arról szóltak, hogy a román hadügyminisztérium megkezdte a tárgyalásokat egy használt amerikai atom-tengeralattjáró megvásárlására. Az eddig kiszivárgott információk szerint Bukarest cserébe odaadná a használatból több mint tíz éve kivont Delfinul (Delfin) nevű tengeralattjáróját, sőt kifizetné az árkülönbözetet is.

Az amerikai atom-tengeralattjáró beszerzésével kapcsolatban a román hadügyminisztériumban még nem született döntés. A tárgyalásokat kezdeményező, illetve vezető Gheorghe Marin admirális, a tengeri flotta parancsnoka azzal magyarázta a beszerzést, hogy nincs pénz a Delfinul felújítására. Az admirális szerint miközben bíznak Washington jóindulatában, mindenképpen az amerikaiak árajánlatától függ, belemennek-e az üzletbe. Ám hogy milyen típusú, évjáratú tengeralattjárót szemeltek ki a románok, arról senki nem nyilatkozott, és konkrét összegekről sem esett hivatalosan még szó.

Félnek az oroszoktól a bátor románok

Három évvel ezelőtt óriási botrány övezte a később „Ferdinánd király” és „Mária királynő” névre keresztelt fregattok megvételét, mivel bár ezeket a brit hadiflotta már rég kivonta a forgalomból, a román állam összesen 185 millió dollárt fizetett értük. A felújítási munkálatok pedig – amelyek a mai napig nem fejeződtek be – további 600 millióval rövidítették meg a honvédelmi tárca költségvetését.

Románia szerint „a korábbinál agresszívebb” az orosz jelenlét a Fekete-tengeren, erről beszélt a román védelmi miniszter, Mihai Fifor hétfőn a parlament különbizottsága előtt. Tavaly Románia a GDP 1,8 százalékát fordította védelmi célokra. A miniszter szerint Románia idén is folytatja védelemfejlesztési programját, új támadófegyvereket, katonai teherautókat és páncélozott járműveket szereznek be. Újabb rakétakilövő rendszereket vásárolnak: egy újabb Patriotot és egy Himarst.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére