Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kazahsztán: a kormányzó párt elsöprő győzelmet aratott a választáson

888.hu

2021.01.12. 09:40

A kormányzó Nur Otan (Haza Pártja) a szavazatok több mint kétharmadát, 71,09 százalékát szerezte meg a január 10-én tartott kazahsztáni parlamenti választáson – közölte kedden Konsztanytin Petrov, a központi választási bizottság vezetőjének helyettese.

„A voksok megoszlása a következő: a Nur Otan pártra 5 millió 148 ezer 74 szavazat, vagyis 71,09 százalék” – mondta Petrov.

A választási tisztségviselő szerint

a 107 tagú alsóház (medzslisz) 98, pártlisták alapján feltöltött képviselői helyéből 76-ot nyert el a kormánypárt.

Petrov tájékoztatása szerint a törvényhozásba bekerült még a Kazahsztáni Demokratikus Párt, az Ak Zsol (Világos Út) és a Kazah Néppárt. Mindkettő lojális a jelenlegi hatalomhoz. A választási küszöb hétszázalékos volt.

A Kazah Néppárt 9,1 százalékot és ezzel 10 mandátumot, az Ak Zsol pedig 10,95 százalékot, így 12 mandátumot szerzett.

Az alsóházba, a 107 tagú medzsliszbe 98 képviselőt közvetlenül, 9-et közvetve (az etnikai kisebbségek képviseletére hivatott Kazahsztáni Népi Gyűlés által), öt évre választanak meg.

Négy évvel ezelőtt a Nur Otan a szavazatok 82 százalékát kapta.

A választást

bojkottálta az ellenzék vezető ereje, a kazah Szociáldemokrata Párt, az ugyancsak ellenzéki Demokrata Pártnak pedig nem sikerült regisztráltatnia magát a választásra.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint a voksolás nem felelt meg a demokratikus normáknak, a Türk Tanács választási megfigyelői szerint azonban a választások a demokrácia emelkedő szintjéről tanúskodtak.

Az ellenzéki bojkott és a járvány miatt a négy évvel ezelőttihez képest alacsonyabb részvétel mellett tartották meg a parlamenti választást. A központi választási bizottság adatai szerint 63,3 százalékos volt a részvétel a 11,9 milliós közép-ázsiai országban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére