Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Katar 12 milliárd dollárért amerikai vadászgépeket (és békét) vásárol

Vincze Viktor Attila

2017.06.15. 17:58

Katar 36 darab F-15-ös vadászrepülõgépet vásárol a most aláírt szerzõdés szerint az Egyesült Államoktól.
KATAR, 17:58

Katar 36 darab F-15-ös vadászrepülőgépet vásárol a most aláírt szerződés szerint az Egyesült Államoktól.

Katar 12 milliárd dollárért vásárol F-15-ös vadászrepülőket az Egyesült Államoktól. Az erről szóló szerződést James Mattis amerikai, valamint Hálid al-Attijah katari védelmi miniszter már alá is írta a Pentagon közlése szerint.

Az amerikai fegyvereladási szerződés megkötésének a ténye minden kétséget kizáróan már rövid távon hozzájárul a Katar és szaúdi monarchia között a közelmúltban kialakult diplomáciai válság megoldásához.

"A 12 milliárd dolláros üzletnek köszönhetően Katar csúcstechnológia birtokába jut, és szorosabb biztonsági együttműködés jön létre országaink között" – írta közleményében az amerikai védelmi minisztérium. 

Mattis és Attijah az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentette biztonsági kihívással indokolta a vásárlást. A védelmi miniszterek egyúttal hangsúlyozták a térségbeli feszültségek felszámolásának szükségességét annak érdekében, hogy az Öböl menti országok a közös céljaik elérésére koncentrálhassanak.

A Pentagon nem közölt további részleteket az üzletről, de a Bloomberg amerikai hírügynökség szerint Katar az összegen 36 darab negyedik generációs F-15-ös vadászrepülőgépet vásárolt.

Katart több szomszédos ország – köztük az Egyesült Államok kiemelt térségbeli szövetségesének számító Szaúd-Arábia – a terrorizmus támogatásával vádolja. A hetekben kiéleződött a helyzet a térségben, és számos ország megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral, sőt, egyesek a kis államba irányuló tengeri és légi közlekedést is leállították.

Az Egyesült Államok képviselői a Katar elleni lépésekről és az ország szaúdiak által szorgalmazott elszigetelésével kapcsolatban sem fogalmaztak meg határozott és egységes álláspontot.

Ugyanakkor a Katar fővárosában, Dohában található légibázis az egyik legfontosabb utánpótláselosztó központja az amerikai hadseregnek a térségben. Katar tehát alapvető fontosságú az Iszlám Állam ellen indított amerikai légicsapásokhoz is.

Ezt a tényt és a friss katari F15-ös vásárlást is figyelembe véve nagyon valószínű, hogy hamarosan felerősödik az USA kormányának álláspontjában a katari és a szaúdi vezetés között békítő jelleggel való fellépés.

Eddig ezt az álláspontot Rex Tillerson amerikai külügyminiszter képviselte a Katar körüli blokád enyhítését sürgetve.

Az amerikai diplomácia vezetője által már korábban elmondottak szerint Katar elszigetelésének sok káros következménye van, egyebek között a humanitárius problémák és az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció terrorizmus elleni küzdelmét érintő kedvezőtlen hatások.

A katari főváros, Doha közelében lévő al-Udeid légibázison ugyanis mintegy tízezer amerikai katona állomásozik, és innen indítanak légicsapásokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.  

Tillerson hangsúlyozta: az Egyesült Államok térségbeli érdekei is sérülnek a blokád miatt, ezért elvárja, hogy a Perzsa-öböl menti államok azonnal tegyenek lépéseket az ott kialakult feszültség enyhítése érdekében. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére