Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Katalónia komolyan gondolja az elszakadást

Bokor Gábor

2017.09.15. 07:28

Telt ház elõtt tartották meg az október 1-i katalán önrendelkezési népszavazás kampánynyitó rendezvényét a függetlenséget támogató pártok és szervezetek csütörtök este. Annak ellenére is megtartották a rendezvényt, hogy a spanyol alkotmánybíróság elgáncsolta a népszavazást.
BARCELONA, 7:28

Telt ház előtt tartották meg az október 1-i katalán önrendelkezési népszavazás kampánynyitó rendezvényét a függetlenséget támogató pártok és szervezetek csütörtök este. Annak ellenére is megtartották a rendezvényt, hogy a spanyol alkotmánybíróság elgáncsolta a népszavazást.

A nagyváros korábbi bikaviadal-arénájában, a Tarraco Arenában csaknem nyolcezer ember vett részt a kampányindító gyűlésen. A résztvevők közül sokan a katalán függetlenséget szimbolizáló sárga-piros csíkos és kék alapon fehér csillagos lobogókkal érkeztek.

A szervezők négy óriási drapériát is kifeszítettek, amelyeken az szerepelt, hogy "Szervusz új ország!", "Szervusz köztársaság!", "Szervusz Európa!", "Szervusz világ!"

Nem először jelent meg a szlogen, hiszen a hétfői nemzeti ünnep alkalmából tartott felvonuláson Barcelonában is ezt skandálta a tömeg.

A katalán parlament függetlenségi pártjai, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) és a Népi Egység (CUP) képviselői az eseményen elmondták, mennyire fontos az, hogy minél többen vegyenek részt a Madrid által betiltott referendumon, és azt kérték a katalánoktól, hogy támogassák a függetlenedést. 

A tömeg követelte, hogy Josep Felix Ballesteros tarragonai polgármester lemondjon, hiszen a szocialista politikus nem támogatja a népszavazást, továbbá nem engedi, hogy az önkormányzati épületekben szavazóhelyiségek legyenek.

Ezt a kampánynyitót akár kétszer is meg lehetett volna tartani, olyan sokan rekedtek kint az épület előtt. Azt mondják nekünk, ne szavazzunk. Mit hisztek, mi történik október 1-jén?"

– kérdezte a közönségtől Carles Puigdemont katalán elnök, mire a tömeg egységesen azt kiabálta, hogy "Szavazunk!" A népszavazást előkészítő kampány szeptember 29-ig tart Katalóniában.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére