Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Károly herceg: Örök szövetség köti össze az Egyesült Királyságot és Németországot

MTI - 888.hu

2020.11.15. 20:25

Örök barátság, partnerség és szövetség köti össze az Egyesült Királyságot és Németországot – jelentette ki Károly walesi herceg vasárnap a német szövetségi parlamentben (Bundestag).

 

A brit trónörökös a háborúk, az önkényuralmi rendszerek és a politikai indíttatású erőszak egyéb formái által követelt halálos áldozatok emléknapjának (Volkstrauertag) fő szónokaként részben anyanyelvén, részben németül elmondott beszédében kiemelte, hogy hazáját évszázadok óta kapcsolatok sűrű hálózata fűzi össze a németekkel, és ez a kötelék nagyban előmozdította a fejlődést mindkét országban.

Így például szinte elképzelhetetlen a brit zeneművészet Bach, Beethoven, Brahms vagy éppen a „németnek született és britként meghalt” Georg Freidrich Händel hatása nélkül, és a német tájépítészet az angol minta nélkül, amely a XVIII. században terjedt el, III. Lipót Frigyes Ferenc anhalt-dessaui herceg dessau-wörlitzi kertbirodalma révén – mondta.

Hozzátette,

a britek és a németek mindig is kíváncsisággal, csodálattal és tisztelettel tekintettek egymás kultúrájára.”

E körkörös, egymást szüntelenül ösztönző és erősítő kapcsolat számtalan példája közé tartozik az is, hogy Shakespeare műveit elsőként németre fordították le.

Azonban a kapcsolatok jóval szélesebbek, már a Hanza-szövetség középkori virágkorának idején kiterjedtek a kereskedelemre, a XIX. században pedig a német bevándorlók hulláma is lendületet adott a brit gazdaságnak. Ezt mutatja például, hogy a Reuters hírügynökséget Londonban építette a hírpiac világszerte meghatározó szereplőjévé a német bevándorló alapító, Paul Reuter – fejtette ki Károly herceg, aki a brit uralkodói házból elsőként vett részt az évente megtartott emléknapon.

A brit uniós tagság megszüntetésével (brexit) összefüggésben hangsúlyozta, hogy

a két világháború után helyreállt a két ország „természetes szövetsége és barátsága”, és a nemzeti érdekek a különbözőségek mellett is szétválaszthatatlanul összefonódnak.

Tovább kell folytatni az együttműködést a „közös értékek és szabadságok” védelmében, a briteknek és a németeknek fáradhatatlanul dolgozniuk kell az egymás iránti megértésért és tiszteletért, és a legnagyobb határozottsággal fel kell lépniük a vallásuk, etnikai hovatartozásuk vagy a meggyőződéseik miatt az emberek ellen elkövetett „kimondhatatlan kegyetlenkedésekkel szemben, akárhol is történjenek a világban” – mondta Károly herceg.

A gyásznapot a hadisírokat gondozó német szövetség javaslatára alapították, az I. világháború után. A megemlékezést először 1922-ben tartották a Bundestag jelenlegi székhelyén, a berlini Reichstag épületben. A náci diktatúrában a megemlékezés a hősök emléknapja elnevezést kapta. A szövetségi köztársaságban 1952-ben tartottak először ismét gyásznapot, immár a két világháború halottaira és a náci uralom áldozataira is emlékezve.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Perelik az Apple-t, hogy távolítsa el a Telegramot, mert nem cenzúrázzák eléggé

Perelik az Apple-t, hogy távolítsa el a Telegramot, mert nem cenzúrázzák eléggé

Perelik a cenzúrázót, hogy cenzúrázzon még jobban: a Parler után a Telegramot is el akarják tüntetni. Mindeközben a fél világ a cenzúrázó Apple ellen fordult a szólásszabadság korlátozása miatt. Most akkor mi legyen?

Gyurcsányék családi cége a DK-nak is adott kölcsön – kamatra

Gyurcsányék családi cége a DK-nak is adott kölcsön – kamatra

A cégük uniós pályázaton nyert pénzből adott kölcsön, ezen próbáltak nyerészkedni.

Elvileg Navalnij ügye nem izgatja Putyint, pedig az elnök titkos birtokát leplezte le

Elvileg Navalnij ügye nem izgatja Putyint, pedig az elnök titkos birtokát leplezte le

Nem követel külön figyelmet Vlagyimir Putyin orosz elnök részéről Alekszej Navalnij ellenzéki politikus előzetes letartóztatásának és jogai tiszteletben tartásának ügye – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak kedden Moszkvában.

Ha már Angela Merkel is tart a techóriásoktól, az elég ijesztő

Ha már Angela Merkel is tart a techóriásoktól, az elég ijesztő

De nem csak ő: Le Maire, Mélenchon, Obrador, a francia, német, japán, ausztrál, brazil, lengyel, magyar kormány, közéleti személyiségek Schiffer Andrástól Pamela Andersonig megrettentek a Big Tech valós hatalmától.

Az országos tiszti főorvos elmagyarázta, hogyan működnek a különböző vakcinák

Az országos tiszti főorvos elmagyarázta, hogyan működnek a különböző vakcinák

Müller Cecília arra kér mindenkit, hogy nyugodjon meg, és tájékozódjon megbízható forrásból.

Soros most a németeket próbálja téríteni, és megmondja, mik az állampolgári kötelességeink

Soros most a németeket próbálja téríteni, és megmondja, mik az állampolgári kötelességeink

A milliárdos legújabb elképzelése szerint az örökkötvényektől a kerítés is kolbászból lenne a koronavírus okozta válságtól sújtott Európában – legalábbis erről győzködi a német és az EU-s döntéshozókat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére