Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karanténkötelezettség vár Romániában a Magyarországról „zöld” igazolvány nélkül érkezőkre

888.hu

2021.10.29. 17:20

Két hétre karanténba kell vonulniuk azoknak a Magyarországról Romániába belépő utasoknak, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós digitális „zöld” igazolvánnyal, miután a járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken Magyarországot is a sárga zónába sorolta a járványügyi kockázat szempontjából.

 

A rendelkezés vasárnaptól (szombat éjféltől) lép hatályba.

Románia azokat az országokat sorolja a sárga zónába, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 1,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Azok az országok, amelyekben a kéthetes fertőzési ráta meghaladja a 3 ezreléket, a vörös jelzésű zónába kerülnek.

A CNSU átlagosan hetente frissíti a listát.

A sárga zónából érkező utasokra kéthetes karantén vár,

kivéve ha az okostelefonjukon vagy kinyomtatva fel tudják mutatni az európai uniós „zöld” igazolvány QR-kódját, amely igazolja, hogy legalább tíz napja megkapták az EU-ban elfogadott valamelyik védőoltás második (vagy a Janssen-vakcina egy) adagját, illetve legfeljebb fél éve kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, vagy rendelkeznek friss negatív teszttel.

A vörös zónából érkezőknek csak a beoltottság nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a román hatóságok kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy

a Pfizer–BioNTech-, a Moderna-, az AstraZeneca-, a Covishield és a Janssen-vakcinákat elfogadják, a Szputnyik V és a Sinopharm-vakcinákkal beoltottakat pedig úgy tekintik, mint akik nincsenek beoltva.

A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR-kód nem azonos az európai uniós QR-kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok – figyelmeztetett a külképviselet.

Az uniós „zöld” igazolvány romániai érvényességét bárki ellenőrizheti az ingyenesen letölthető Check DCC mobilalkalmazással, amely a QR-kód beolvasása után az érintett nevét zölddel mutatja, amennyiben az illetőt az EU által jóváhagyott vakcinával oltották be, és eltelt 10 nap a teljes immunizálás után. Ha ez a feltétel nem teljesül, az alkalmazás pirossal jelez.

Románia szomszédai közül Magyarország volt az utolsó, ahonnan eddig korlátozások nélkül lehetett beutazni,

Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldova már korábban a vörös zónába került.

A CNSU listáján Románia is a vörös zónába tartozik, a lakosság 10 ezrelékét meghaladó kéthetes fertőzési rátával.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére