Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Káoszba fulladt a francia elnökjelöltek tévévitája

Kékes Viki

2017.04.05. 06:58

A szokatlan formátum miatt az esélytelen jelöltek kerültek ki gyõztesen.
PÁRIZS, 6:58

A radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont találták a tévénézők a legmeggyőzőbbnek a franciaországi elnökválasztás mind a 11 jelöltjének részvételével kedd este megtartott négyórás televíziós vitában – derül ki az Elabe közvélemény-kutató intézet gyors felmeréséből.

Az MTI tudósítása szerint a szokatlan formájú vita – mind a 11 jelölt részt vett rajta – az újdonsága ellenére kaotikusnak bizonyult, és nem az esélyes jelölteket szolgálta.

A tévénézők 25 százaléka a felmérésekben negyedik helyen álló Mélenchont találta a legmeggyőzőbbnek, Emmanuel Macron, Francois Fillon, és Marine Le Pen előtt. Elnöki kvalitásokkal a tévénézők 27 százaléka szerint leginkább Macron rendelkezik, megelőzve Mélenchont és Fillont.

A Le Monde szerint beigazolódtak azoknak a félelmei, aki attól tartottak, hogy a 11 jelölt részvételével rendezett vitán nem fog sok minden kiderülni a választási programokból. A sokszor komikus, sőt szürreális pillanatokkal teli műsor elsősorban az 5 százalék alatti támogatottsággal rendelkező jelölteknek adott alkalmat arra, hogy kitűnjenek, miközben az esélyes jelöltek javaslatainak kifejtésére nem volt megfelelő lehetőség.

A francia napilap cikkírója az este legmaradandóbb pillanata az volt, amikor az alig egyszázalékos támogatottságú trockista Philippe Poutou, az Új Antikapitalista Párt jelöltje "beolvasott" Francois Fillonnak és Marine Le Pennek az ellenük folyó ügyészségi vizsgálatok miatt, megvádolva őket azzal, hogy "a közpénzt lopják". Francois Fillon végig fáradtnak tűnt és alig volt jelen, Emmanuel Macron összefogottabb volt, mint az első vitában, míg a két híresen jó vitázó, Le Pen és Mélenchon a korlátozott időkeret miatt ezúttal nem tudta a megszokott formáját hozni.

A baloldali Libération szerint a vita a "lázadás" estéje volt. Bárki is nyeri meg az elnökválasztást, nem fogja elfelejteni ezt a példa nélküli műsort, amelyben a kis jelöltek időnként "zavarosan és ellentmondásosan", de kiválóan képviselték "egy olyan aggódó ország lelkiállapotát, amelynek elege van az észszerű megoldásokból". A konzervatív le Figaro szerint a tévévita viszonylag hamar, fél óra alatt "zűrzavarba" fordult. Ez a lap is kiemelte, hogy Poutou mérte Fillonra és Le Penre a legnagyobb csapást, de a felmérésekben első öt helyen álló jelölt feltehetően nem értette mit keres ebben a zűrzavarban.

A francia elnökválasztás első fordulóját két hét múlva, április 23-án tartják. Az induláshoz 11 jelöltnek sikerült összegyűjtenie a szükséges aláírásokat, de nagyon valószínű, hogy a második, májusi fordulóra csak a független színekben induló Emmanuel Macron és a migránsellenes, radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen jut tovább.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére